Інфляція-2018. Чи зростуть тарифи та ціни на продукти

Читать на русском
У 2018 році інфляція залишатиметься високою. Дорожчатимуть комунальні послуги та паливо. Тоді як вартість продуктів несуттєво збільшиться.

У 2018 році інфляція залишатиметься високою – на рівні 8,9%. Дорожчатимуть комунальні послуги та паливо.

Про це йдеться у щоквартальному інфляційному звіті за січень 2018 року, передає «Слово і Діло» з посиланням на повідомлення Нацбанку.

Кабачки та баклажани. Нацбанк відзвітував про зростання цін – інфографікаУ Нацбанку розповіли, на які продовольчі та промислові товари за рік збільшилися ціни. А також, що подешевшало. Зокрема, знизилася вартість мобільних телефонів.

«У 2018 році, попри посилення НБУ жорсткості монетарної політики, інфляція залишатиметься високою – на рівні 8,9% у грудні в річному вимірі. Фундаментальний інфляційний тиск залишатиметься високим протягом року насамперед у зв’язку із зростанням доходів населення та виробничих витрат під впливом підвищення заробітної плати, а також суттєвого зростання пенсійних видатків. Як наслідок, серед складових базової інфляції найбільше, як і в 2017 році, очікується зростання вартості ринкових послуг», – повідомили в НБУ.

Зазначається, що інфляція сирих продовольчих товарів цього року суттєво знизиться – до 4,6% (з 23,5% у 2017 році).

Зарплати, інфляція та економічне зростання: основні ризики держбюджету-2018Хоча й не під ялинку, але в звичний нічний час доби депутати таки проголосували за державний бюджет на 2018 рік. Експерти оцінили головний кошторис країни.

При цьому в 2018 році очікується підвищення адміністративно регульованих цін на 13,8%.

«Основними факторами зростання буде збільшення вартості імпортованих енергоресурсів, зокрема природного газу, від якого залежать тарифи на газ, централізоване опалення та гарячу воду для населення, а також продовження зростання витрат організацій, що надають послуги ЖКГ, через підвищення заробітних плат персоналу», – додали в НБУ.

За даними регулятора, ціни на паливо зростуть на 10,8% цього року, що, як і раніше, ґрунтуватиметься на зміні світових цін на нафту в гривневому еквіваленті.

Нагадаємо, в Нацбанку прогнозують, що в 2019-2020 роках інфляція буде уповільнюватися й повернеться до цільового діапазону в середині 2019 року й становитиме 5,8% на кінець 2019 року.

У 2020 році інфляція уповільниться до 5%, що відповідатиме центральному значенню цільового діапазону (5% ± 1 п. п.).

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: