Чи залежить зростання цін на харчі від подорожчання пального

Читать на русском

До постійного зростання цін українцям вже не звикати, однак нерідко продавці пояснюють подорожчання товарів або послуг зростанням курсу валют, інфляцією або підвищенням вартості бензину. Мовляв, бензин подорожчав, отже й вартість перевезення продуктів зросла, що і було закладено в їхню ціну. Аналітики «Слова і Діла» вирішили простежити, чи є взаємозв'язок між подорожчанням пального і підвищенням вартості основних продуктів харчування.

Для аналізу зростання цін на пальне ми використали вартість літра бензину марки А-95, а до переліку основних харчів увійшли хліб, яйця, крупи, молочні продукти, свинина, яловичина, цукор і соняшникова олія. Фрукти й овочі до уваги ми не брали, аби не зважати на сезонність ціноутворення.

Ціни на бензин і на харчі поквартально порівняли за період з кінця 2016 року до кінця 2017 року.

Отже, протягом року ціни на пальне росли стрибкоподібно. Так, наприкінці 2016 року і в першому кварталі 2017 року літр бензину марки А-95 коштував 23,58 грн. Навесні бензин подорожчав на 4,5% і його ціна становила 24,65 грн. Протягом наступних трьох місяців вартість пального практично не змінилася (+ 0,3%), але в другому півріччі ціни на бензин поповзли вгору: восени подорожчання становило 6,1%. За літр А-95 доводилося платити 26,25 грн. Наприкінці 2017 року відбулося ще одне різке підвищення вартості пального майже на 8% і літр бензину «тягнув» на 28,32 грн.

Водночас, деякі харчі, наприклад, яйця та м'ясо, дорожчали вельми відчутно і різко, залежно від сезону і ситуації на ринку. Однак, в цілому продуктовий кошик стабільно дорожчав протягом усього 2017 року приблизно на 3% за квартал (за даними Держстату України). Щоправда, наприкінці вересня ціни на продукти злетіли майже на 9%.

Чому ціни на продукти так цікавлять українцівУкраїнців більше цікавлять ціни на продукти через повільне зростання їхніх зарплат та доходів загалом.

На графіку помітно, що на початку 2017 року дорожчав відчутніше бензин. Навесні ситуація кардинально змінилася і харчі зростали в ціні набагато швидше. У другому півріччі, особливо восени, і пальне, і харчі стрімко дорожчали. Їжа – трохи швидше, в тому числі і через різке зростання цін на свинину. Тоді в Україні рекордно подорожчало сало, яке навіть довелося частково закуповувати в Польщі. Ця ситуація була спричинена різким скороченням поголів'я свиней через АЧС.

До кінця 2017 року ціни на харчі припинили зростати настільки швидко, натомість вартість бензину різко пішла в гору.

Детальніше - на інфографіці.

Можемо дійти висновку, що прямої залежності між вартістю бензину і цінами на харчі в Україні торік не було. Однак, експерти стверджують, що, як правило, продукти харчування починають дорожчати через два тижні після того, як відбудеться стрибок цін на пальне або збільшення вартості валюти.

Раніше «Слово і Діло» повідомляло про те, що АМКУ розслідує стрибок цін на паливо. Також можна почитати пояснення експерта щодо того, чому цінники на АЗС будуть постійно змінюватися.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: