Гривню лихоманить: сезонні коливання курсу за останні 5 років

Читать на русском

Курс долара в Україні впевнено подолав позначку в 28 гривень і рухається до 29. Прем'єр-міністр Володимир Гройсман говорить, що падіння курсу спричинене зниженням обсягів експорту в січні й продовженням виплат за кордон. У Національному банку наприкінці грудні заявили, що це сезонне явище й «нічого специфічного не відбувається». «Слово і Діло» вирішило проаналізувати сезонні коливання курсу гривні за останні 5 років.

У далекому 2013 році, судячи зы стабільності курсу, сезонні явища гривню обійшли стороною. Підвищення відбулося лише в період зима-весна. Якщо в січні 2013 року курс був 7,77 гривні за долар, то до квітня підвищився до 7,99 й протримався на цьому рівні до січня 2014 року.

Курс валют-2018: чому посилюється девальваціяКурс долара в обмінниках перевищив позначку позначку 28 гривень. Про причини девальвації розповіли експерти.

У період із січня 2014 року до квітня долар різко пішов угору – до 10,95. Одним із факторів, які вплинули на курс, можна, звичайно ж, назвати зміну влади в країні – в лютому президент Віктор Янукович втік з України. Той рік загалом видався непростим для України: анексія Криму, початок антитерористичної операції на Донбасі, парламентські вибори. В результаті до жовтня курс долара зріс майже до 13 – 12,95.

До січня 2015 року ситуація погіршилася, долар став коштувати 15,77, а до квітня злетів до 23,44. В кінці літа й восени гривню вдалося дещо стабілізувати, й вона коливалася на позначці в 21-21,5 за долар.

Відчутне підвищення відбулося навесні 2016 року, коли в квітні курс перевищив 26 гривень за долар. Наприкінці року його вдалося трохи зміцнити на позначці 25,91, але тут спрацював ефект сезонних коливань і в січні минулого року гривня коштувала 26,69. У квітні 2017 року – майже 27.

До кінця минулого року гривня знову зміцнилася, в жовтні курс знизився до позначки 26,52.

«У вересні й на початку жовтня, на нашу думку, коливання були викликані перш за все певними сезонними факторами. Наприклад, у цей період уже не проводиться експорт старого врожаю й ще не почався експорт нового, але аграрії вже закуповують паливно-мастильні матеріали на майбутнє. Крім того, очікування, які анонсувалися влітку, що курс зростатиме, також спрацювали як психологічний фактор», – пояснили зниження курсу в Нацбанку.

Однак через новорічні свята курс долара на початку січня 2018 року злетів майже до 28.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, в НБУ заявили, що в цього року коливання курсу української валюти залежатимуть від того, як розвиватиметься економіка і яким буде баланс між припливом і відтоком валютних надходжень на ринок України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: