Як влада виконує свої обіцянки щодо забезпечення житлом силовиків

Читать на русском
Чому мери міст виконують квартирні обіцянки краще за міністрів, коли добудують військове містечко в Широкому Лані та гуртожитки для контрактників, розбиралося Слово і Діло.
Львівська газета

Квартирне питання для людей в погонах після розвалу Радянського Союзу завжди стояло дуже гостро, адже нове житло практично не будувалось, а черги з бажаючих переїхати з казарми або гуртожитку до нормальної квартири лише розтягувалися на роки. «Слово і Діло» вирішило перевірити, як чиновники та депутати виконують свої щедрі обіцянки щодо надання житла військовослужбовцям, прикордонникам, працівникам СБУ, митникам, рятувальникам та іншим силовикам.

Ще наприкінці 2015 року президент України Петро Порошенко заявив, що проведе реформування системи забезпечення житлом військовослужбовців.

«Моряки мають бути забезпечені житлом, особливо ті, хто зберіг вірність присязі й вийшов із Криму», – заявив Порошенко в День військово-морських сил в Одесі в липні 2016 року, відзначивши, що 600 моряків узагалі живуть на кораблях. Тоді він анонсував систему кредитування з великою розстрочкою та списанням частини вартості кредиту за вислугу років.

Деякі зміни відбулися через рік, коли уряд змінив порядок надання житла інвалідам війни першої та другої груп, учасникам АТО та членам сімей загиблих. З державного або місцевого бюджетів було передбачене надання коштів на будівництво або придбання житла.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко обіцяє реформувати систему забезпечення житлом військовослужбовцівСказано 5 грудня 2015 р.Статус обіцянки: Виконано

У березні 2017 року Верховна Рада ухвалила зміни до законодавства, що дали можливість родинам загиблих під час проведення АТО отримати державну підтримку в розмірі 50 відсотків вартості будівництва (придбання) доступного житла або пільгового іпотечного житлового кредиту. До речі, ці зміни підтримав нардеп Бендюженко з «Народного фронту», на відміну від його однопартійців Євгена Дейдея, Антона Геращенка та Тетяни Донець, які не голосували, проваливши передвиборчу обіцянку, записану в програмі партії, щодо «забезпечення житлом, надання соціальних гарантій родинам тих, хто загинув у боях за Україну».

У жовтні 2017 року Порошенко заявив, що планує в 2017 році завершити будівництво близько 100 гуртожитків підвищеного комфорту для військовослужбовців-контрактників. Але як нам повідомили в Головному квартирно-експлуатаційному управлінні ЗСУ наприкінці 2017 року, завершити будівництво та ввести в експлуатацію 91 гуртожиток для військовослужбовців-контрактників планується вже в 2018 році.

Ще одну обіцянку не виконав головнокомандувач ЗСУ, пообіцявши в березні 2017 року, що близько 20% випускників Національного університету оборони України імені Івана Черняховського отримають ордери на квартири. В Міноборони «Слову і Ділу» повідомили, що лише 9,7% випускників військового вишу отримали омріяні ордери на квартири.

Три нових житлових містечка для військових не встигли добудувати в 2017 році, як обіцяв ПолторакЖитло для військовослужбовців у Одеській, Миколаївській та Дніпропетровській областях обіцяють завершити й здати в експлуатацію в 2018 році.

Навесні 2017 року міністр оборони України Полторак пообіцяв, що міністерство представить на розгляд президенту України принципово нову програму забезпечення житлом військових. Слід зазначити, що Міноборони домоглося, щоб від початку війни на Донбасі й до 2016 року квартири отримали 653 учасника АТО та 137 сімей загиблих військовослужбовців. Виявляється в Міноборони є фонд, з якого житло отримали 314 учасників АТО, ще 50 сімей загиблих військовослужбовців ЗСУ та учасників АТО надали квартири з інших джерел.

Але щодо 2017 року, то Полторак обіцяв побудувати три типових комплексних військових містечок.

«Таких комплексів ми цьогоріч плануємо побудувати три: в Дачному Одеської області, Черкаському Дніпропетровської області – безпосередньо на полігоні, щоб була можливість проводити навчання, а також на полігоні «Широкий Лан», де будівництво вже почалося», – заявив Полторак.

Але на початку 2018 року з’ясувалося, що готовність табірного містечка в «Широкому Лані» в селі Михайлівка Миколаївської області становить близько 63%, будівельна готовність військового містечка в селі Дачне становить близько 52%, а в смт Черкаське – близько 15%. Завершити будівництво військових об'єктів і ввести їх в експлуатацію планують уже в 2018 році.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков пообіцяв, що доб’ється збільшення видатків на будівництво житла для силовиків у 2018 році.

«У бюджеті країни закладені гроші для будівництва житла для поліцейських, гвардійців, прикордонників, рятувальників і, звичайно, військовослужбовців. Цього року більше, ніж минулого, наступного року буде більше, ніж цього року. І нам дуже важливо, щоб у кожній області, й про це ми говорили з начальником Херсонської ОДА, здавався щонайменше один будинок. Наступного року ми плануємо додати ще житло для поліцейських і прикордонників», – заявив Аваков під час вручення сертифікатів на нові квартири працівникам поліції Херсона.

Але в бюджеті-2018 на будівництво чи придбання житла для прикордонників та військовослужбовців Нацгвардії передбачено по 200 млн грн, як і минулого року. Хіба що пан міністр трохи докладе своїх заощаджень, хоча йому є кого утримувати. Щоправда, на 100 млн грн збільшили виділення коштів на житло для військовослужбовців ЗСУ – 857,6 млн грн проти минулорічних 751 млн. Також у 2018 році виділили 90 млн на житло для рятувальників, яким у 2017 році взагалі нічого не дали.

У бюджеті 2017 року було закладено близько 330 млн грн місцевим бюджетам на виплату грошової компенсації для отримання житла для сімей загиблих учасників АТО. Як розпорядилися цими коштами на місцях?

Голова Волинської ОДА Володимир Гунчик заявив, що до кінця 2017 року у Володимирі-Волинському збудують 44-квартирний житловий будинок для військових та членів сімей загиблих, який уже 7 років не можуть звести.

Але в жовтні мер повідомив, що підрядна організація не виконала свої зобов'язання й у грудні стало зрозуміло, завершити будівництво можна в 2018 році.

Голова Запорізької ОДА Бриль у листопаді 2016 року заявив, що один із його головних пріоритетів – побудова житлового будинку для бійців СБУ. Через рік лише розроблялася проектна документація з реконструкції будівлі. Також у планах Бриля зведення будинку в Запоріжжі для ветеранів АТО за рахунок міського й обласного бюджетів та гуртожитку для контрактників Нацгвардії поруч із частиною 3029.

Голова Чернігівської ОДА Валерий Куліч із 2015 року надає житло сім'ям загибли на війні. В 2016 році квартири отримали 18 родин, ще 17 отримали пільгові кредити. В 2017 році 13 учасників АТО отримали нові квартири в добудованому будинку в Куликівці, ще 13 військових із Чернігова заїхали до нових квартир, збудованих коштом Міноборони.

Мер Львова Андрій Садовий пообіцяв до кінця року завершити будинок для учасників АТО та забезпечити житлом 53 сім'ї військовослужбовців АТО на вул. Під Голоском. Завершення будівництва було під загрозою, але до кінця року будівельники встигли здати його в експлуатацію.

Сергій СухомлинМіський голова Житомира
Сухомлин пообіцяв придбати 7 квартир для учасників АТО за бюджетні коштиСказано 1 лютого 2017 р.Статус обіцянки: Виконано

У Черкасах діє Програма забезпечення учасників АТО та членів їхніх сімей житлом у 2016-2020 роках. Планується надати житло 100 військовим. У 2017 році 14 родин отримали квартири и ще 12 сімей взяли пільгові кредити на купівлю нового житла. Загалом на сьогодні на квартирному обліку в Черкасах перебувають 249 учасників АТО.

Мер Житомира Сергій Сухомлин обіцяв у 2017 році придбати 7 квартир для учасників АТО, але міська рада знайшла можливість виділити 21 квартиру.

«Слово і Діло» писало, що три нових житлових містечка для військових не встигли добудувати в 2017 році, як обіцяв Полторак.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: