Президентські вибори в РФ: як Путін розіграє сценарій «Миротворець» і чого чекати щодо Донбасу

Читать на русском
Олег Ліснийполітолог

Путін щосили найближчим часом намагатиметься розігрувати сценарій під назвою «Миротворець».

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог, віце-президент аналітичного центру «Політика» Олег Лісний, оцінюючи президентські вибори в РФ і подальший розвиток подій на Донбасі.

Проект «миротоворець»

«Відлуння сценарію «Миротворець» вже можна почути в Україні. «Чудові» пропозиції про повернення Україні авіатехніки та кораблів, гучні заяви про те, що вони, виявляється, «поважають» суверенітет України, лягають у сценарій «Миротворець». Усім цим Путін демонструє, що він, мовляв, пішов назустріч, що він налаштований на мир, починаючи ще з обміну військовополоненими», – зазначив Лісний.

Путін намагається вчергове нав'язати Росії й усьому світу думку про те, що на Донбасі їх немає, додав він.

За його словами, все спрямовано на те, щоб довести, що це громадянська війна, а РФ змушена підтримувати бунтівні частини України, щоб урегулювати цей конфлікт.

«Сценарій «Миротворець» спрямований як на його країну, що дозволяє Путіну набрати більше балів у виборчій кампанії, так і на Захід, особливо в контексті того, що в лютому оголосять список чиновників РФ, проти яких запроваджені санкції США», – продовжив політолог.

«Санкції нам не страшні»

У РФ багато говорять про те, що санкції їх не лякають. Коли питання стосується грошей державних, то можна й потерпіти, але коли йдеться про персональні кошти російських чиновників, терпіти ніхто не буде.

«Тим більше, що США знаходять больові точки. По них і битимуть», – уточнив експерт.

Він припустив, що оточення Путіна звертатиметься до нього, оскільки воно вибудоване за принципом організованої групи.

«Річ у тім, що вони підтримували Путіна, оскільки він їм обіцяв недоторканність. Зараз ця недоторканність має бути продемонстрована. Старший у цій групі має захищати тих, хто в його підпорядкуванні. Тому Путін намагається показати себе лояльним президентом, який виступає за мир», – пояснив Лісний.

#Кримнаш і нова формула Путіна

Політолог звернув увагу на те, що з дискурсу повністю випадає Крим.

«Уся миротворчість Путіна закінчується Кримом. Він готовий говорити про те, щоб провести деескалацію конфлікту на Донбасі, але не про Крим», – констатував експерт.

Інший момент полягає в тому, що в лютому стартує Мюнхенська конференція, нагадав він.

На конференції в Мюнхені Путін може вивести нову формулу щодо Донбасу. Припустимо, миротворців можна ввести не на всю частину окупованих територій, а на частину Луганської області. Тобто продемонструвати свою лояльність і почати реалізовувати Мінські угоди на конкретній ділянці.

На його переконання, це якраз робиться для того, щоб почати знімати санкції, тому що ще один компонент сценарію «Миротворець» спрямований на те, щоб знімати санкції, які все ж тиснуть.

Експерт наголосив, що Донецька область до цього проекту не потрапляє.

Рада схвалила реінтеграцію Донбасу: як депутати голосували за законопроектЗаконопроект про реінтеграцію Донбасу сьогодні був ухвалений Верховною Радою. Слово і Діло розбиралося, як голосували нардепи.

«Підтвердженням цьому є те, що до Луганської області приїхала велика кількість співробітників ФСБ, які посіли ключові посади. Почалися технічні роботи з відведення кордону ближче до РФ. Можна сказати, що йде підготовка до того, щоб цю територію віддати Україні, але на умовах РФ», – уточнив політолог.

Вибори «доброго царя»

На його думку, потрібно розуміти особливість президентських виборів у РФ, а суть полягає в тому, що там в принципі немає другого номера в списках.

«Є лише один Путін. Це не вибори. Це плебісцит із підтвердження його легітимності. Всі інші – це технічні персоналії, на яких особливо не варто звертати уваги», – пояснив Лісний.

Він підкреслив, що фактично в РФ є близько 5% активних людей, молодь, інтелігенція, яким щось не подобається.

«Ця частина ще хоче боротися за щось, але інша частина, на яких діє «холодильник vs. телевізор», і є електоратом Путіна. Вони не замислюються, дивляться телевізор і вірять у доброго царя. Це дуже велика кількість людей», – констатував політолог.

Звичайно, війна та санкції певну частину протверезвили, але, ймовірно, після виборів ми побачимо, що близько 80% усе одно підтримають Путіна, зазначив він.

«Тут питань немає. Путін – номер перший, другий і третій у списку кандидатів. Немає в Росії жодної альтернативи на найближчі роки. Путін правитиме довічно. Є лише два варіанти – природна фізична смерть або його просто усунуть, як це заведено в Росії, коли цар починає заважати заробляти гроші», – резюмував Олег Лісний.

Як відомо, вибори президента Російської Федерації відбудуться 18 березня 2018 року.

Нагадаємо, вчора ВР проголосувала за законопроект про реінтеграцію Донбасу. Як голосували фракції та групи, дивіться на нашій інфографіці.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: