Тенюх повідомив, чому не виконали його план боротьби за Крим

Читать на русском
Після президентства Віктора Януковича українська армія була в поганому стані і проти її залучення до оборони Криму дійсно виступала Юлія Тимошенко.

Після президентства Віктора Януковича українська армія була в поганому стані і проти її залучення до оборони Криму дійсно виступала Юлія Тимошенко.

Про це Ігор Тенюх, який виконував обов'язки міністра оборони з 27 лютого по 25 березня 2014 року, розповів в Оболонському райсуді Києва в процесі про державну зраду Януковича 7 лютого, пише «Слово і Діло».

Справа Януковича: чому довести злочини екс-режиму буде непростоУкраїна отримала один із найважливіших доказів у справі Януковича, а тим часом екс-голова МВС Анатолій Могильов надав свідчення. Про те, що ускладнює судовий процес, розповіли фахівці.

Він розповів, що 28 лютого на засіданні Ради нацбезпеки і оборони він розповів про обстановку в Криму і «на кордонах від Чернігова до Маріуполя, де російські збройні сили розгортали вже свої угруповання - від 60-ти до 80 тисяч», при тому що «пряма дорога від Чернігова до Києва для танкової бригади - це 4 години ходу».

«Я наполягав на негайному ухваленні рішення щодо приведення Збройних сил України в повну бойову готовність із розгортанням у зазначені райони. Найголовніше - південний напрямок і Крим», - пригадав Тенюх.

«Тимошенко тоді виступила різко проти. Вона сказала: розгортання ЗСУ призведе до широкомасштабного наступу Російської Федерації на Україну, і треба думати не тільки про Крим, але й про всю Україну. На що я відповів: На що нам збройні сили? Вже йде захоплення український території», - додав він.

«Надалі було прийнято рішення про приведення ЗСУ в повну бойову готовність, але без виходу з військових частин», - сказав Тенюх і додав, що події розвивалися так швидко, що потім уже не було вибору, окрім як виходити в проблемні райони.

Він зазначив, що ЗСУ привели в повну боєготовність: «З 28-го (лютого) почалося і 20-го (березня) закінчилося». А ось команду привести в готовність Військово-морські сили не виконали.

Колишній в.о. міністра оборони додав, що просив дозволити йому використовувати бойову авіацію - штурмову і бомбардувальну: «Такого дозволу я не отримав».

Раніше повідомлялося, що адвокат Януковича Віталій Сердюк оприлюднив скан-копії протоколу допиту колишнього в. о. міністра оборони Ігоря Тенюха, в якому він розповідає про те, як приймалося рішення здати Крим.

Також відзначимо, на допит в якості свідка у справі про держзраду Януковича приїхав екс-глава СБУ Валентин Наливайченко.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: