Стало відомо, хто ухвалив рішення здати Крим

Читать на русском

Адвокат Януковича Віталій Сердюк оприлюднив скан-копії протоколу допиту колишнього в. о. міністра оборони Ігоря Тенюха, в якому він розповідає про те, як ухвалювалося рішення здати Крим.

Відповідні документи Сердюк оприлюднив на своїй сторінці в Facebook, пише «Слово і Діло».

Четвертий рік анексії Криму: якої помилки припустилась Україна та як спекулює ЗахідМинає четвертий рік анексії української території. Тривають судові процеси, а збитки від втрати території оцінили в більш ніж трильйон. Тим часом деякі країни Заходу пропонують обмін – гроші замість земель. Оцінку ситуації дали експерти.

Остаточне рішення про виведення українських військ із Криму «з гордо піднятими прапорами» ухвалили під час засідання РНБО 23 березня 2014 року з ініціативи тодішнього глави Адміністрації президента Сергія Пашинського та колишнього керівника Нацгвардії України, а нині міністра оборони Степана Полторака.

В оприлюднених адвокатом Януковича фрагментах протоколу допиту адмірала Тенюха екс-голова Міноборони, зокрема, надав слідчим ГПУ такі відомості: «Після захоплення штабу ВМС на засіданні РНБО 23.03.2014 я доповів про ситуацію в Криму, про результати розгортання ЗСУ в районі Широкого Лана й жорстко виступив із пропозицією йти на прорив до Криму. У відповідь Сергій Пашинський сказав: «Із міністром усе зрозуміло, він хоче війни, заслухаємо інших членів». Відразу ж після мене виступив Степан Полторак, який був командувачем НГУ. Дослівно він сказав: «Я пропоную з гордо піднятими прапорами виводити наші частини з Криму». У відповідь я сказав, що краще застрелитися, й у такому разі я готовий подати у відставку негайно» .

Згадуючи обставини іншого ключового засідання РНБО, яке відбулося місяцем раніше, 28 лютого 2014 року, Тенюх заявив у протоколі допиту, що всі пропозиції військових щодо оборони півострова блокувалися Арсенієм Яценюком, на той момент уже призначеним на посаду прем'єр-міністра України.

«Після того, як я озвучив питання про розгортання військ, це викликало велику протидію з боку перш за все Юлії Тимошенко, яка виступила із запереченням про те, що я не розумію всієї ситуації, що це спровокує Росію й що потрібно дивитися не лише на Крим, а й на всю Україну, – згадує Тенюх. – Яценюк підтримував Тимошенко ... У своїх запереченнях Яценюк сказав, що це спровокує Росію на повномасштабне вторгнення, а тому він не дасть міністру оборони розв'язати Третю світову війну. Я запитав, чи подивляться хоча б розроблений нами план, на що нічого не почув у відповідь».

Ви тримайтеся там. Частіше, ніж до Криму, Путін їздить лише до ПетербургаРосійський президент за три з гаком роки анексії Криму навідався на півострів 8 разів. Частіше він їздив лише до рідного Петербурга.

Колишній голова Міноборони також вказує, що тодішній очільник Кабміну також заблокував пропозицію військових направити до Криму спеціальну урядову комісію, яка мала врегулювати ситуацію в регіоні, як і не підтримав пропозицію почати масштабне розгортання військ на півночі, сході та півдні континентальної частини України.

«Це ще одне свідчення того, як фактично здавався Крим й віддавалися його жителі», – підсумував у протоколі допиту колишній голова Міноборони.

Як відомо, Оболонський районний суд Києва продовжив розгляд по суті справи за обвинуваченням екс-президента Віктора Януковича в державній зраді.

Нагадаємо, російські окупанти почали зводити стіну між анексованим Кримом та Україною.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: