Справа Януковича: чому довести злочини екс-режиму буде непросто

Читать на русском
Анна Малярюрист-кримінолог

Судовий процес у справі Януковича про держзраду надзвичайно красномовний. Тепер, коли минуло 4 роки після Революції Гідності, випливає багато цікавого. Впевненість сторони захисту Януковича зростає в геометричній прогресії й небезпідставно.

Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловила юрист, експерт-кримінолог Ганна Маляр, передає «Слово і Діло».

«Ключовий висновок із процесу: мабуть, кримінальне минуле Януковича далося взнаки, він добре знав ціну формальної законності дій. Тому його режим утримував найкращих юристів для створення легальних схем обкрадання та здачі інтересів України. Якими б очевидними не були для нас наміри Януковича та компанії, довести юридично скоєння злочинів не так просто», – констатувала Маляр.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко обіцяє, що Януковича будуть судити заочноСказано 20 лютого 2016 р.Статус обіцянки: Виконано

Експерт нагадала історію з Межигір’ям і зазначила, що тоді юристи Януковича не просто грамотно оформили всю схему передачі майна, вони ще й самі на себе подали до суду, а суд підтвердив своїм рішенням законність угод.

«Натомість нинішня влада зневажливо ставиться до законів. І це дуже дорого коштувало країні. Хтозна, скільки ще ми покладеме на алтар амбіцій малограмотних циніків», – підкреслила вона.

Юрист звернула увагу, що зі слів свідків у справі Януковича про дрежзраду та з відтворення журналістами подій 21-22 лютого 2014 року вимальовується цікавий факт.

«На момент ухвалення постанови Верховної Ради «Про покладення на голову Верховної Ради обов’язків президента України згідно зі статтею 112 Конституції України» Янукович перебував, імовірно, ще на території України. Проте сама постанова містить наступний текст: «З огляду на те, що президент України Янукович самоусунувся від виконання конституційних повноважень», – уточнила фахівець.

Вона додала, що при цьому жодних публічних заяв про самоусунення не було, ба більше, 22 лютого Янукович записав відео, в якому підтвердив, що він залишається президентом. Таким чином, можна припустити, що тодішня опозиція вже на момент ухвалення постанови знала, що Янукович залишить країну назавжди.

«Знала, бо це витікало з перемовин, які відбувалися тоді дуже активно. Перемовин між владою, опозицією та представниками міжнародної спільноти. РФ – це також, до слова, міжнародна спільнота», – пояснила експерт.

Вона не виключила, що варіант із можливістю Януковича виїхати живим і досить небідним міг бути одним із пунктів домовленостей.

«А згода РФ визнати цей факт та утриматися від активних дій із підтримки легітимності Януковича – ще один пункт домовленостей. Наприклад, в обмін на утримання від активного супротиву в Криму. Ціна влади – півострів. Але ця версія – лише припущення», – резюмувала Ганна Маляр.

За даними «Слова і Діла», два роки тому президент Петро Порошенко пообіцяв, що Януковича судитимуть заочно. Поки що обіцянка має статус «у процесі».

Своєю чергою генеральний прокурор Юрій Луценко, який у квітні 2017 цього року запевняв, що судовий процес над Януковичем триватиме кілька місяців, провалив свою обіцянку.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: