Справа Януковича: екс-голова СБУ прийшов на допит

Читать на русском
Під час допиту в суді екс-голова СБУ Валентин Наливайченко розповів, що Росія не чинила тиску на колишнього президента Віктора Януковича, й він здав Крим свідомо.

Під час допиту в суді екс-голова СБУ Валентин Наливайченко розповів, що Росія не чинила тиску на колишнього президента Віктора Януковича, й він здав Крим свідомо.

Про це заявив колишній голова СБУ Валентин Наливайченко під час надання свідчень в Оболонському районному суді Києва в справі про державну зраду Януковича, пише «Слово і Діло».

Справа Януковича: чому довести злочини екс-режиму буде непростоУкраїна отримала один із найважливіших доказів у справі Януковича, а тим часом екс-голова МВС Анатолій Могильов надав свідчення. Про те, що ускладнює судовий процес, розповіли фахівці.

«Здав і Крим, і Україну Янукович свідомо. Тиск із боку Російської Федерації на нього не чинився», – сказав він.

За словами Наливайченка, Янукович після вступу на посаду в 2010 році повернув до Криму співробітників ФСБ Росії й призначав на ключові посади до Служби безпеки України людей, які мали прямий стосунок до російських спецслужб.

Екс-голова СБУ зазначив, що в 2009 році СБУ розірвала угоди з ФСБ, які дозволяли російським спецслужбам перебувати на території Криму. «Всі офіцери ФСБ були вислані з українського Криму», – пояснив він.

«Але з приходом до влади Януковича, на мою думку, почалася підготовка до агресії – на початку 2010 року ... Янукович і нові керівники силового блоку повернули ФСБ до Криму, відновили ці угоди», – сказав Наливайченко.

Він також стверджує, що на ключові посади до СБУ та центрального апарату за Януковича призначалися особи, які або перебували під впливом спецслужб Росії, або безпосередньо з ними співпрацювали: «Чи співпрацювали в рамках підготовки до подальшої окупації та агресії в Автономній Республіці Крим та на іншій території України».

За його словами, активна фаза окупації Криму розпочалася 20 лютого 2014 року, її здійснювала армія РФ за підтримки спецслужб Росії.

«Керівництво органів СБУ в Криму безпосередньо перейшло в підпорядкування ФСБ, працювало з ними. Ба більше, й зараз колишній керівник севастопольського управління СБУ, який був призначений Януковичем, працює як кадровий офіцер ФСБ РФ», – сказав він.

Раніше авокат Януковича Віталій Сердюк оприлюднив скан-копії протоколу допиту колишнього в. о. міністра оборони Ігоря Тенюха, в якому він розповідає про те, як ухвалювалося рішення здати Крим.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: