Бойко розповів, хто автор скандалу з буровими вишками

Читать на русском
Організатори скандалу з буровими вишками переслідували конкретну мету - моє звільнення з посади міністра енергетики, - Юрій Бойко.

Ініціаторами скандалу навколо закупівлі бурових установок для «Чорноморнафтогазу» в 2011-2013 роках були представники так званої «молодої команди» з оточення Віктора Януковича.

Про це заявив в ефірі 112 каналу глава «Опозиційного блоку» Юрій Бойко під час обговорення брифінгу генерального прокурора Юрія Луценка, який повідомив про перші результати слідства щодо бурових установок, пише «Слово і Діло».

«Вишки Бойка» обійшлися Україні в 200 млн збиткуУ Генпрокуратурі кажуть, що покупка «вишок Бойка» завдала Україні збитків на 200 мільйонів гривень

Бойко повідомив, що проти нього була розгорнута потужна «брудна» кампанія з однією метою - звільнення з посади міністра енергетики. І справа закупівлі бурових установок було тільки причиною для дискредитації, яка була узгоджена з оточенням екс-президента України Віктора Януковича.

«Після закупівлі бурових в 2011 році Міністерство енергетики та я особисто, опинилися під шквальним вогнем критики і розгорнутої замовної інформаційної кампанії. Основними причинами цього були: по-перше, таким чином реальні організатори закупівлі бурових намагалися замести сліди і перекласти відповідальність на мене. По-друге, була спроба звільнити мене з посади міністра бо у так званої «молодої» команди Януковича були свої плани на міністерство», - заявив він.

Також Бойко зазначив, що Міністерство палива та енергетики не мало відношення і юридично не могло приймати до процесу закупівлі бурових установок для видобутку газу на Чорноморському шельфі.

Проте глава «Опозиційного блоку» впевнений, що на той момент Україні були потрібні нові технології - морські бурові установки сучасного «хай-тек» класу. Закупівля установок дозволила вже в 2013 році компанії «Чорноморнафтогаз» в два рази збільшити видобуток газу на шельфі Чорного моря.

Як відомо, генеральний прокурор України Юрій Луценко розкрив частину інформації слідства щодо закупівлі сучасних морських бурових установок для компанії «Чорноморнафтогаз» в 2011-2013 роках. Згідно результатів розслідування незаконну вигоду переслідували колишній президент Віктор Янукович і екс-глава НБУ Сергій Арбузов, які отримали 95 млн доларів від угоди по покупці двох бурових установок за завищеними цінами. Також з виступу Луценка стало відомо, що екс-віце-прем'єр-міністр і нинішній глава «Опозиційного блоку» Юрій Бойко не отримував вигоду і не має відношення до незаконної схемі із закупівлі бурових установок.

Також генеральний прокурор Луценко заявив, що наступним народним депутатом, з якого ГПУ проситиме зняти недоторканність, може бути Євген Бакулін від «Опозиційного блоку».

Бакулін очолював НАК «Нафтогаз України» в 2007 році та в 2010-2014 роках. За даними українських ЗМІ, Бакулін причетний до закупівлі так званих вишок Бойка, придбаних за завищеною вдвічі ціною (по $400 млн за кожну).

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: