Кияни знову ризикують залишитися без гарячої води: тепер через конфлікт «Київенерго» з «Нафтогазом»

Читать на русском

«Слово і Діло» з'ясовувало, в чому причина постійних відключень води в столиці та чи не ризикують кияни провести ще одне літо без гарячої води в кранах.

Незважаючи на запевнення мера Києва Віталія Кличка про те, що з відключеннями гарячої води в місті покінчено, жителі Правого берега столиці цього літа знову можуть залишитися виключно з холодною водою в кранах через невирішений конфлікт між «Київенерго» і «Нафтогазом України».

Постачальники газу вимагають у «Київенерго» виплатити борг у розмірі 1,6 млрд грн, через що в столиці можливі тривалі відключення гарячого водопостачання, констатував у розмові зі «Словом і Ділом» директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич.

«Є проблема між «Нафтогазом» і «Київенерго». Вона полягає в тому, що вони по-різному трактують цю ситуацію з газом. «Київенерго» каже: давайте ми піднімемо 250 мільйонів кубічних метрів газу на постачання «Київенерго», а «Нафтогаз» каже: ні, ми вам не дамо цього зробити, тому що ви повинні заплатити нам борг у розмірі 1,6 мільярда гривень», – окреслює ситуацію Марунич.

Між тим, в окремих житлових масивах Києва, зокрема, в Оболонському, Подільському, Голосіївському, Шевченківському, Солом'янському, Печерському районах столиці гаряча вода вже відключена, в деяких випадках – з початку травня. У «Київенерго» виправдовуються, що вся справа в гідравлічних випробуваннях, що проводяться на окремих вулицях у зазначених районах. Зокрема, в Подільському районі терміни їх проведення – близько двох тижнів, говорять у компанії. Водночас відповідні випробування, раніше проведені в Дарницькому районі, були куди менш тривалими ˜– в середньому 4 дні.

«Відключення води на термін більше 2 тижнів – якщо не сталася якась поломка, порив теплотраси – на жаль, означає, що є ряд невирішених питань у взаєминах між «Нафтогазом» і «Київенерго», – констатує Марунич.

До того ж, Правий берег Києва, в разі необхідності, буде відключений від гарячої води в першу чергу. «Значна частина Лівого берега отримує енергію з ТЕЦ-5 і ТЕЦ-6, а вони виробляють не тільки теплову, але ще й електричну енергію. Це більш вигідно «Київенерго» – відключати від гарячої води і теплопостачання тих споживачів, які отримують ці види послуг від теплопунктів, що знаходяться переважно на Правому березі», – пояснює він.

Таким чином, виконання обіцянки столичного градоначальника Віталія Кличка про те, що кияни більше влітку не будуть сидіти без гарячої води, найімовірніше, залежить не від нього. Нагромадження неплатежів, викликане підвищенням тарифів, тільки погіршує становище.

Ситуацію може врятувати реструктуризація боргу «Нафтогазу», закон про яку не так давно прийняла Верховна Рада. Зокрема, цей закон передбачає перегляд комунальної заборгованості перед НАК, проте, як влада зможе реалізувати цей механізм у випадку з «Київенерго» – велике питання.

Нагадаємо, раніше Президент Асоціації енергоефективності та енергозбереження Олег Козачук у коментарі «Слову і Делу» зауважив, що борги теплокомуненерго часто виникають через бюрократичну тяганину, і у держави є механізми для ліквідації цих заборгованостей шляхом так званих взаємозаліків.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: