Війна на Донбасі: чому заговорили про заміну Суркова та що утримує РФ від ескалації

Читать на русском
Андрій Горбенкополітолог

Малоймовірно, що Суркова замінять. Така ситуація всіх поки влаштовує. Вони ніби й не кинули Донбас, але й нічого особливо не роблять. Поміняють Суркова чи ні – нічого кардинально не зміниться. Хоча зрозуміло, що він курирував від початку ситуацію.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Андрій Горбенко, оцінюючи інформацію про заміну Владислава Суркова в переговорному процесі щодо Донбасу.

«За останній час дійсно було багато різної інформації про інтеграцію «ДНР/ЛНР», проведення якихось форумів, тепер заговорили про заміну Суркова. Незрозуміло, чи це підготовка до чогось. Але можна припустити, що такі розмови пов'язані з тим, що, скоріш за все, буде імітація активної діяльності з приводу якихось успіхів, міфічних чи справжніх, на Донбасі до виборів у РФ. А ось уже після виборів з'являтиметься стабільна політика», – зазначив Горбенко.

Провокації Путіна на Донбасі: назвали сценарійУ комітеті з питань національної безпеки та оборони не виключають загострення ситуації на Донбасі напередодні президентських виборів у Росії.

На його думку, Росія хоче заморозити конфлікт за прикладом Південної Осетії та Придністров'я.

Експерт підкреслив, що поки Донбас не варто вважати замороженим конфліктом.

«Заморожений конфлікт для РФ – той, на який майже не потрібно витрачати ресурси. На сьогодні весь цей проект забирає в Росії багато ресурсів – як людських, так і фінансових. Та й часу багато витрачено. Він, можливо, й виглядає замороженим, але таким не є», – пояснив політолог.

Якийсь перегин може змінити все, припустив Горбенко.

«Будь-яка велика перемога або програш на фронті може змінити взагалі все. І тут потрібно розуміти, що поки росіяни у всьому цьому проекті з 2014 року не відступали. Фактично, глобальних поразок у них немає. Вони постійно рухалися вперед до цього часу», – нагадав він.

Зараз уперед РФ рухатися дійсно не може. Банально, але наша армія стала сильнішою. Ба більше, вже є ризик того, що їхнє просування вперед може завершитися поразкою. А будь-яка поразка для Путіна до виборів узагалі неприпустима.

«Буде плавне нічогонероблення й створення картинки, що Донбас для РФ є виграшним проектом. У Путіна звітний період. Він хоче показати навіть самому собі, що його термін був продуктивним – є Крим, є Донбас», – підкреслив політолог.

Просування РФ не буде, тому що бойовики розуміють, що можуть отримати відповідь від ЗСУ.

«Тим більше постало питання зброї від США. Немає більше м'якого дипломатичного Обами. Тепер є Трамп, якому також потрібні швидкі перемоги, причому бажано ціною інших країн», – резюмував Андрій Горбенко.

Нагадаємо, раніше Владислав Сурков і Курт Волкер провели переговори в Дубаї щодо введення миротворчого контингенту на Донбас.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: