Пенсійна реформа: приховане підвищення пенсійного віку та претензії МВФ

Читать на русском
Андрій Новакекономіст

Фактично, в Мінсополітики мають рацію, коли говорять, що в найближчі 10 років немає необхідності в підвищенні пенсійного віку. Питання лише в тому, за рахунок чого це вдалося зробити.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів голова Комітету економістів України Андрій Новак, оцінюючи заяву міністра соцполітики Андрія Реви про те, що в Україні не буде необхідності підвищувати пенсійний вік ще 10 років та критику МВФ пенсійного законопроекту.

«Причина в тому, що в Україні вже підвищили пенсійний вік, при тому далеко не на 10, а на 20 років, за рахунок підвищення мінімального стажу, що необхідний для виходу на пенсію, з 15 до 35 років, що потрібно буде мати через 10 років. Із 1 січня потрібно 25 років, щоб мати право на отримання виплат. Дійсно, вже не потрібно буде нічого підвищувати, адже так званою пенсійною реформою з нового року уряд передбачив підвищення вже на 20 років», – зазначив Новак.

Щодо критики МВФ, то претензії кредиторів цілком обґрунтовані, додав економіст.

На його думку, те, що подають як пенсійну реформу, по суті, реформою не стало, оскільки пенсійна система залишилась однорівневою й солідарною.

Пенсії в Україні: як політики обіцяють забезпечити українцям гідну старістьПідвищення пенсійного віку та стабільність пенсійних виплат – що з цього приводу обіцяють українські політики.

«Єдине, що зробили, – підвищили стаж. Змінили умови виходу на пенсію та нарахування, але систему не реформували. Є лише віртуальна обіцянка про те, що з 2019 року запрацює накопичувальний рівень», – констатував експерт.

«В МВФ розуміють, що в рамках однорівневої солідарної системи ліквідувати дефіцит ПФ, в чому вони й зацікавлені, неможливо в принципі. Тому кредитори мають претензії щодо цього», – резюмував Андрій Новак.

За даними «Слова і Діла», у списку обіцянок міністра соціальної політики Андрія Реви проведення аудиту Пенсійного фонду в першій половині 2018 року. Крім того, міністр переконаний, що уряд забезпечить стабільну виплату пенсій.

Раніше аналітики порталу з’ясували, як політики обіцяють забезпечити українцям гідну старість.

Детальніше про недоліки та переваги пенсійної реформи – за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: