Пенсійна реформа: надбання і втрати

Читать на русском

3 жовтня Верховна Рада ухвалила урядовий законопроект про пенсійну реформу. 11 жовтня він набув чинності: до низки норм пенсійного законодавства внесені суттєві зміни. Аналітики «Слова і Діла» ретельно опрацювали всі розроблені Кабміном новації і ми готові показати, як саме вони відобразяться на простих українцях.

Так, починаючи з 1 жовтня в Україні відбувся перерахунок пенсій. Якщо раніше він проводився з урахуванням середньої заробітної плати в діапазоні між 1,198 тис. та 3,764 тис. грн, то тепер за основу береться виключно середня зарплата в розмірі 3,764 тис. грн. А з 2021 року щорічна індексація пенсій буде проводитися за такою формулою: 50% від середньої заробітної плати по країні за останні 3 роки плюс 50% від зростання індексу споживчих цін за останній рік. Також пенсійною реформою передбачена 20-відсоткова надбавка для пенсіонерів, що проживають у гірських районах Закарпаття.

Він новин приємних – до не дуже приємних. Із наступного, 2018 року, в Україні зростає страховий стаж, необхідний для виходу на пенсію за віком. Наступного року вийти на пенсію за віком у 60 років зможуть лише ті, я кого пенсійний стаж становить не менше 25 років. Щоб вийти на пенсію в 63, необхідно буде мати за плечима від 15 до 25 років страхового стажу, а щоб стати пенсіонером у 65, достатньо буде 15 років. При цьому мінімальний страховий стаж кожні 12 місяців буде зростати на рік, і, відповідно, у 2028 році він збільшиться на 10 років: наприклад, для тих, хто захоче вийти на пенсію в 60, він уже складатиме 35 років. При цьому, страховий стаж можна буде купити: один рік у Мінсоцполітики оцінили в 16,896 тис. грн.

Мінімальна пенсія не може становити менше 40% від середньої заробітної плати й бути меншою за прожитковий мінімум, встановлений для осіб, що втратили працездатність.

Щоб отримати мінімальну пенсію за віком у 65 років жінкам із 2018 року необхідно буде мати щонайменше 30 років трудового стажу, чоловікам – 35 років.

Розенко запевнив, що уряд не підвищуватиме пенсійний вікСказано 17 березня 2015 р.Статус обіцянки: Виконано

Порівняно з пенсійною системою, що діяла до жовтня 2017 року, відтепер коефіцієнт вартості трудового стажу зменшився, що впливає на розмір пенсії. Відтепер розмір пенсії визначається за формулою: середня зарплата за останні 3 роки, помножена на індивідуальний зарплатний коефіцієнт і помножена на коефіцієнт вартості страхового стажу. У цих розрахунках індивідуальний коефіцієнт заробітної плати – це співвідношення розміру отримуваної зарплати до середньої, з якої сплачувалися внески, а коефіцієнт страхового стажу – величина оцінки одного року трудового стажу, яка до кінця поточного року становитиме 1,35%, а з наступного – всього 1%.

Із планів на майбутнє – запровадження із 2019 року накопичувальної пенсійної системи (або так званого другого рівня загальнообов’язкового пенсійного страхування). Якщо в загальних рисах, то вона передбачатиме сплату кожним громадянином України, молодшим за 35 років, накопичувального персонального внеску. Його розмір варіюватиметься: у 2019 році становитиме 4% від заробітної плати, у 2020 – 5%, у 2021 – 6%, у 2022 – 7%. Також доведеться сплачувати єдиний соціальний внесок у розмірі 22% від заробітної плати. Також українці матимуть право користуватися послугами недержавних пенсійних фондів, що пропонуватимуть добровільну накопичувальну систему. Для порівняння: сьогодні в Україні діє солідарна пенсійна система, за якої всі пенсіонери отримують виплати за рахунок Пенсійного фонду, який наповнюють працевлаштовані українці, сплачуючи єдиний соціальний внесок у розмірі 22% від заробітної плати.

Достроковий вихід на пенсію – тепер рідкісний привілей, адже, відповідно до нового законодавства, право на нього втратила ціла низка категорій людей: медпрацівники, металурги, шахтарі, працівники хімічної промисловості, педагоги, пілоти й соціальні працівники. Збереглося ж це право для інвалідів, багатодітних матерів, які виховали п’ятьох чи більше інвалідів дитинства, артистів, учасників бойових дій, журналістів, що отримали ушкодження під час виконання службових обов’язків у місцях надзвичайних подій, «чорнобильців» та працівників зі шкідливими й важкими умовами праці.

Нарахування субсидій: які правила діятимуть під час опалювального сезону 2017/2018Схематично зобразили для вас все, що потрібно знати про нарахування субсидій на прийдешній опалювальний сезон.

Зміни поки що не торкнулися працівників правоохоронних органів і військовослужбовців, що не є учасниками бойових дій – під них уряд планує розробити окремий законопроект.

Ще про привілеї. Права на додаткову пенсію немає у тих людей, які вийшли, або вийдуть на неї після 11 жовтня 2017 року і які належать до таких груп як чорнобильці IV категорії, науковці, державні службовці й посадові особи органів місцевого самоврядування, прокурори, депутати, а також журналісти.

Депутатам, держслужбовцям, прокурорам, вченим і працівникам дипломатичної служби розмір пенсій обмежили окремо: до кінця 2017 року він не може перевищувати 10,74 тис. грн, а з 1 січня 2018-го – 10 прожиткових мінімумів.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: