У БПП розповіли, коли парламент обмежить депутатську недоторканність

Читать на русском
Депутатська недоторканність буде обмежена наприкінці каденції чинної Верховної Ради. Депутати не готові втрачати свій захист.

Верховна Рада України позитивно вирішить питання обмеження депутатської недоторканності, але зробить це лише наприкінці своєї каденції.

Таку думку висловив «Слову і Ділу» народний депутат від фракції «Блоку Петра Порошенка» Олександр Бригинець.

Що обіцяють нардепи в 2018 році: скасування недоторканності та візовий режим з РФСлово і Діло розбиралось, які обіцянки дали нардепи на 2018 рік. Серед найпопулярніших – скасування депутатської недоторканності та створення антикорупційного суду.

«Я впевнений, що питання недоторканності так чи інакше буде вирішене. Ми розуміємо, що депутати не дуже люблять знімати із себе недоторканність, але зняти її за місяць чи за два до кінця каденції, думаю, навіть циніки не відмовляться. Тобто наступна каденція парламенту буде вже без недоторканності», – зазначив нардеп.

При цьому він підкреслив, що в певних питаннях депутати мають залишатися захищеними, «щоб у опозиції залишався шанс для політичної боротьби».

Нагадаємо, в жовтні 2017 року Верховна Рада скерувала до Конституційного суду України конституційні звернення щодо двох проектів змін до Конституції, якими обмежується депутатська недоторканність. Обидва законопроекти пропонують виключити з Основного закону норму про те, що «народні депутати не можуть без згоди Верховної Ради України бути притягнуті до кримінальної відповідальності, затримані чи заарештовані». При цьому законопроект №7203, внесений президентом Петром Порошенком, передбачає, що зміни стають чинними з 1 січня 2020 року. Своєю чергою законопроект №6773, розроблений групою народних депутатів, передбачає, що зміни стають чинними з дня, наступного після дня опублікування закону.

Президент України при цьому закликав Конституційний суд розглянути конституційні звернення якнайшвидше. Станом на 23 січня на сайті КС обидва звернення значаться на розгляді як розподілені судді-доповідачу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: