У Порошенка готові скасувати депутатську недоторканність, але за однієї умови

Читать на русском
У Блоці Петра Порошенка запропонували забезпечити політичний захист депутатів після скасування недоторканності.
фото: censor.net.ua

Депутатську недоторканність в тому вигляді, в якому вона існує, необхідно скасувати. Однак при цьому все одно потрібно забезпечити політичний захист депутатів, як це практикується в більшості демократичних держав.

Таку думку «Слову і Ділу» висловив народний депутат України Олександр Черненко («Блок Петра Порошенка»).

«Та депутатська недоторканність, яка сьогодні є в Україні, абсолютна. Такий недоторканності немає ніде в світі. У нас депутата не можуть затримати навіть тоді, коли він спійманий на місці злочину. Зрозуміло, що це використовується для зловживань. Протягом багатьох років окремі громадяни йшли в депутати, щоб уникнути покарання. І такого не повинно бути», – сказав народний депутат.

У той же час, на думку Черненка, не варто кидатися і в іншу крайність, повністю скасувавши недоторканність.

«Такого в Європі, в демократичних країнах, теж немає. Певні гарантії політичної діяльності, а також політичний захист повинні бути присутніми. Тому що завжди є спокуса за допомогою тиску на депутата, фабрикації проти нього кримінальних справ зробити його залежним», – зазначив політик.

При цьому Черненко вважає, що парламент піде на повне скасування недоторканності.

«Є дуже серйозний тиск громадськості. Мені, припустимо, зараз складно вийти на вулицю і сказати, що недоторканність треба обмежити, але не скасовувати повністю. Мене не зрозуміють. Створено стереотип, що депутати зловживають недоторканністю і треба її скасувати. Сьогодні ми відправляємо законопроекти до Конституційного суду. А вже потім, коли ми повністю скасуємо недоторканність, треба думати, як передбачити в Конституції певний політичний захист депутатів», – підсумував він.

Нагадаємо, 19 жовтня Верховна Рада направила на розгляд до Конституційного суду два законопроекти про скасування депутатської недоторканності: один був внесений президентом Петром Порошенко, другий – авторства депутата Юрія Левченка.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: