Депутатська недоторканність: скасування чи обмеження

Читать на русском

У понеділок у Верховній Раді зареєстрували проект закону про позбавлення депутатів парламенту недоторканності. Автори документа Єгор Соболєв, Семен Семенченко та Павло Костенко передбачили можливість відмови від недоторканності на початку кожної сесії. Раніше ж лунали пропозиції про обмеження депутатської недоторканності: мовляв, якщо депутат таки скоїв злочин, він має нести за нього відповідальність незалежно від рішення його колег із парламенту, але скасовувати її повністю не можна, оскільки парламентарю необхідний захист від політичного тиску.

У зв’язку з цим «Слово і Діло» вирішило внести зрозумілість у термінологію, що позначає поняття повної та часткової недоторканності. Так, недоторканність народного депутата поділяється на імунітет та індемнітет. Депутатський імунітет передбачає, що парламентаря можна притягнути до відповідальності перед законом лише з дозволу парламенту. Індемнітет дає депутату юридичний захист лише за висловлювання й голосування в парламенті, тоді як за всі дії, вчинені поза стінами парламенту, він несе таку саму відповідальність, як і інші громадяни країни.

В Україні діють обидві норми. Як відомо, і імунітет, і індемнітет діють, поки чинний депутатський мандат. При цьому, індемнітет не поширюється на образу чи наклеп – відповідати за них народним депутатам України все ж доводиться.

Є країни, де депутатської недоторканності не існує як такої. Наприклад, Нідерланди, Малайзія та Намібія. У більшості ж цивілізованих країн депутати парламенту мають перед законом більше привілеїв, ніж пересічні громадяни. Така сама ситуація із захистом прав депутатів, як в Україні, в Греції та в Данії. У Японії та США імунітет на членів парламенту поширюється виключно протягом сесії, у Великій Британії – протягом сесії та в 40-денний період до та після неї, а у Франції під час сесії під дією імунітету перебувають не лише самі депутати, але й їхня нерухомість – житло та офіс.

Які ще норми депутатського імунітету та індемнітету практикують у різних країнах світу – дивіться в інфографіці «Слова і Діла».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: