Луценко, Соболєв, недоторканність та інші елементи шоу: чого чекати в історії з нардепом і ГПУ

Читать на русском
Валерій Димовполітолог

Генеральний прокурор – політична фігура, це було зрозуміло ще до його призначення в ГПУ. Тому не варто було очікувати, що він припинить бути політиком. Якраз у заяві про зняття недоторканності з Єгора Соболєва політичний вимір очевидний.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Валерій Димов, оцінюючи заяву ГПУ про зняття недоторканності з Єгора Соболєва.

«Фігура Єгора Соболєва така, що він просто не може не погодитися на зняття недоторканності. Однак питання розглядатимуть на регламентному комітеті, який очолює помічник Мартиненка Пинзеник. Комітет діятиме в звичний йому спосіб. Там, звичайно, є представники різних фракцій, будуть ЗМІ, камери, й фактично це в підсумку перетвориться на такий собі суд адвокатів, громадськості, ГПУ. Ми вже бачили виставу з Довгим. Шоу буде і з Соболєвим, а розраховане воно на глядача, тобто електорат», – зазначив політолог.

На його думку, Соболєву навіть вигідна ця ситуація, в якій він буде як свого роду політична жертва, що бореться за принципи проти корумпованої системи.

При цьому експерт припустив, що Луценко в такій виставі втрачатиме бали.

«Зважаючи на ставлення до таких вистав, Луценко втрачатиме позиції. Ми пам'ятаємо, як політики вміють прикриватися недоторканністю, а потім тікати з країни», – додав він.

За його словами, для того, щоб не було такої політизації, а регламентний комітет не заміняв собою суд, депутати мають просто виконати свої обіцянки й обмежити депутатську недоторканність.

«Питання недоторканності в нас довели до рівня, коли воно ганьбить український парламентаризм у демократичному світі. Але тут уже інше питання: чи за цим ішли депутати, навіть обіцяючи нам обмеження свого імунітету», – резюмував Валерій Димов.

Додамо, Єгор Соболєв заявив, що з радістю проголосує за зняття із себе недоторканності.

Нагадаємо, що навесні нардеп збирав підписи за відставку Луценка й обіцяв оприлюднити прізвища членів парламенту, які не погодяться ініціювати питання про висловлення недовіри генпрокурору.

За скасування недоторканності Єгор Соболєв виступає з 2015 року. Загалом народний обранець дав 82 обіцянки, зареєстровані «Словом і Ділом».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: