Скасування недоторканності: коли та чим завершиться епопея?

Читать на русском
Василь Моканполітолог

Процедура така, що зміни до Конституції можуть розглядатися лише після позитивного висновку КС. Голосів на це вистачило під два законопроекти – президентський та групи нардепів. Процедура розгляду в КС займе певний час – місяць-півтора. Потім законопроект буде поданий на розгляд ВР у першому читанні.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політичний експерт Василь Мокан, оцінюючи направлення законопроектів щодо скасування недоторканності до Конституційного суду.

«Маємо два законопроекти. Пріоритетним є, звісно, президентський. Маємо різні варіанти: або КС дасть два позитивних висновки й президентський буде проголосований, а нардепів – ні, тому що там недоторканність запроваджується відразу після опублікування, або будуть проголосовані два законопроекти, але 300 голосів набере лише президентський», – зазначив Мокан.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко пообіцяв зняти депутатську недоторканністьСказано 21 березня 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

Експерт нагадав, що при цьому слід зважати на рішення КС щодо окремого питання: що таке чергова сесія?

«Рішення КС полягало в тому, що чергова сесія – не обов’язково наступна. Це може бути відтермінування питання на певний термін», – уточнив він.

Порошенко планує зробити скасування недоторканності однією з фішок виборчої кампанії оскільки це буде виконанням його обіцянки. По-перше, йому буде, про що звітувати перед виборцями. По-друге, такий захід – реальний крок, який може бути проголосований, оскільки стосується наступного скликання, а не безпосередньо цих депутатів.

«Ця перспектива може бути відтягнута на осінь 2018 року, можливо, на кінець сесії, коли розпочнеться активна фаза виборчої кампанії, для того, щоб банально робити на цьому піар і зміцнити свої шанси на другу каденцію», – підкреслив експерт.

За його словами, ймовірним є також і песимістичний сценарій.

«Існує версія, що голосування було виключно для того, щоб погасити протестні настрої під ВР, що це просто технологія, щоб, образно кажучи, дати якийсь плюсик суспільству. Мовляв, до КС направили, ініціативу проявили, але потім 300 голосів не набереться й це питання зависне в повітрі», – додав Мокан.

Як Рада голосувала за скасування недоторканностіЗобразили для вас схематично, за що і як сьогодні проголосував парламент у питанні скасування депутатської недоторканності.

На його думку, найбільш імовірно, що буде реалізований перший сценарій – з ухваленням президентського законопроекту.

«Президент дотисне питання, але з відтермінуванням до 2018 року», – резюмував Василь Мокан.

Додамо, що до КС направлені два законопроекти. Президентський набрав 336 голосів, а депутатський – 328.

Нагадаємо, зняти депутатську недоторканність президент Петро Порошенко обіцяв ще в березні 2015 року. Повний перелік обіцянок глави держави – за посиланням.

Раніше «Слово і Діло» продемонструвало, як депутати голосували за позбавлення привілеїв.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: