Після нас хоч потоп: чи зважиться влада на скасування недоторканності з 2020 року?

Читать на русском
Валерій Димовполітолог

Річ у тім, що в цій ситуації є кілька важливих нюансів, зокрема щодо перекладання відповідальності на Конституційний суд. Буде намагання через вплив на суддів затягувати час. З іншого боку, ми вже живемо в іншій країні, тому постане питання, чи захоче Конституційний суд брати на себе таку відповідальність.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Валерій Димов, оцінюючи законодавчі ініціативи щодо скасування депутатської недоторканності.

«Навряд чи Конституційний суд братиме на себе таку відповідальність. Самі судді також є тими фігурами, до яких буде прикута увага громадськості. Першого разу, ймовірно, питання пройде, а ось 300 голосів зібрати буде проблематично», – припустив політолог.

Депутати вже звикли обумовлювати свої голосування якимись додатковими факторами, на кшталт того, що «я, звичайно, за, але при одній умові». Ось тут і виникає те саме «але». Скасуйте імпічмент, зробіть тимчасові слідчі комісії тощо.

«Вони покладатимуть своє голосування на інші умови. Депутати й судді звикли працювати через «але», яке в ідеалі може дозволити їм відкласти питання в довгий ящик», – пояснив Димов.

Крім того, за його словами, має місце ще один аспект.

«Має пройти два пленарних чергових засідання. У нас є рішення КСУ щодо того, що не кожна чергова сесія є наступною», – уточнив він.

На його переконання, депутати відкладатимуть питання, обговорюватимуть, провокуватимуть, але врешті–решт увага громадськості не дозволить занадто довго грати в таку гру.

Політолог зазначив, що депутатська недоторканність буде обмежена, але з 2020 року.

Петро ПорошенкоНародний депутат України

«300 голосів наберуть лише під те, щоб для наступної каденції ВР, з 2020 року, була обмежена недоторканність. Тактика типу «після нас хоч потоп». Тому в 2020 році може бути компроміс, але не для суспільства, а для олігархічних кланів», – додав він.

«Мабуть, є договорняк між тими, хто стоїть за спиною депутатів, а їм дестабілізація в країні невигідна. Лише через те, що дестабілізація – це зменшення прибутків та активів, що аж ніяк не в їхніх інтересах. Тому недоторканність обмежать, але питання залежить не від депутатів, а від кланів, які стоять за ними», – резюмував Валерій Димов.

Нагадаємо, зняти депутатську недоторканність президент Петро Порошенко обіцяв ще в березні 2015 року. Повний перелік обіцянок глави держави – за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: