Данилюк розповів, чи зможе Україна вийти на міжнародні ринки капіталу

Читать на русском
У першому півріччі 2018 року, ближче до літа, Україна може в черговий раз, як і в минулому році, вийти на міжнародні ринки капіталу - випустити євробонди.

У першому півріччі 2018 року, ближче до літа, Україна може в черговий раз, як і в минулому році, вийти на міжнародні ринки капіталу - випустити євробонди.

Про це сказав міністр фінансів Олександр Данилюк, перебуваючи в суді в Лондоні. Там 22 січня розглядали апеляцію України щодо так званого «боргу Януковича» на 3 млрд доларів, які Україна повинна віддати Росії, повідомляє «Слово і Діло», з посиланням на Reuters.

«Є фінансові потреби, і, як міністр фінансів, я повинен задовольняти потреби. Кожного разу, коли ринки готові, коли у нас є оптимальний час, ми повинні використовувати ринок. У нас є плани на цей рік, та інвестори чекають нас», - сказав Данилюк про можливий випуск євробондів і додав, що така «можливість» може з'явитися до кінця червня.

Міністр запевнив, що отримання коштів через продаж єврооблігацій не послабляє прагнення країни проводити реформи, які, в тому числі вимагає від Києва основний кредитор - Міжнародний валютний фонд. Одна з вимог МВФ - створити Антикорупційний суд. Фонд розкритикував президентський законопроект і незадоволений тим, що документ не гарантує незалежність суду.

Вимоги МВФ до України: чи отримає Київ допомогу від кредиторівВ НБУ прогнозують, що якщо до липня Україна не отримає транш від МВФ, програма кредитування буде перервана взагалі. Яка ймовірність, що Київ зможе отримати підтримку кредиторів, розповіли експерти.

«Сподіваюся, ми отримаємо документ, який задовольнить всіх», - сказав Данилюк. Він додав, що в законопроект, можливо, включить в себе і пропозиції МВФ.

«Ми завжди серйозно дивимося на те, що пропонує нам МВФ. Особливо в питаннях, де в України менше досвіду», - зазначив міністр.

Повільний прогрес у створенні суду для незалежного і прозорого розгляду справ про корупцію високопосадовців став одним із основних перешкод у виділенні Україні чергового траншу кредиту від МВФ. Україна досі жодного разу не вдавалося успішно завершити попередні програми співпраці з МВФ. Данилюк сказав, що на цей раз він залишається оптимістом, якщо збережеться такий же темп реформ, який був минулої осені.

«Не так багато ми повинні зробити, щоб завершити», - сказав він.

Міністр відмовився прокоментувати, чи буде Україна проситиме МВФ про продовження програми, термін якої закінчується на початку 2019-го року.

«2018 рік - це не кінець історії. У нас дуже тривалу співпрацю з МВФ. І ясно, що ми будемо продовжувати працювати разом», - переконаний Данилюк.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: