У МВФ розкритикували президентський законопроект про антикорупційний суд

Читать на русском
Представники МВФ розкритикували проект закону про антикорупційний суд президента України Петра Порошенка.

Представники МВФ розкритикували проект закону про антикорупційний суд президента України Петра Порошенка.

Про це йдеться в листі голови місії МВФ в Україні Рона ван Родена, копія якого є в розпорядженні «Європейської правди», передає «Слово і Діло».

Лист адресований главі Адміністрації президента України Ігорю Райніну, проте його копії надіслані прем'єру, спікеру, декільком міністрам і представникам уряду, а також іншим посадовцям.

У листі представник фонду категорично виключає можливість того, що МВФ погодиться з ухваленням президентського законопроекту про антикорупційний суд.

«Подача президентом законопроекту про АКС мала стати кроком у правильному напрямку (в питанні боротьби з корупцією). Однак до того проекту, який був поданий 22 грудня, в нас є серйозні зауваження, низка його положень не сумісна із зобов'язаннями України за програмою співпраці з МВФ, а також суперечить рекомендаціям Венеційської комісії», – йдеться в листі.

Антикорупційний суд: ще один крок на шляху до судової реформиСлово і Діло аналізувало, для чого в Україні створюється антикорупційний суд і хто підтримує його появу.

Лист на трьох сторінках пояснює, чому такий закон не дозволить створити суд, який користувався б довірою в Україні та за кордоном. Зауваження фонду розбиті на три групи – про процедуру добору суддів, про положення закону, спрямовані на гальмування створення АКС, а також про юрисдикцію суду. Загалом у документі 9 системних зауважень.

«Законопроект створює юридичні можливості для додаткових затримок у створенні антикорупційного суду», – йдеться в листі. «Юрисдикція суду має відповідати юрисдикції НАБУ та САП», – наполягають у МВФ.

Найбільший блок претензій пов'язаний із питанням добору суддів – у Фонді вимагають, щоб в АП виконали рекомендацію Венеційської комісії та надали представникам міжнародних донорів України з антикорупційних питань право блокувати призначення недоброчесних суддів.

«Роль громадської ради міжнародних експертів має бути вирішальною, а не просто дорадчою (як в президентському проекті )... Негативне рішення ради щодо кандидата має бути зобов'язуючим для Вищої кваліфікаційної комісії суддів», – ідеться в листі МВФ. Також Фонд наполягає, що до складу Ради мають бути включені не лише міжнародні організації, але й представники донорів, «відповідно до рекомендацій Венеційської комісії».

«Створення та запуск антикорупційного суду – ключове завдання в українському антикорупційному порядку денному ... Однак у поточному вигляді ми не будемо готові підтримати закон про АКС. МВФ готовий допомогти Адміністрації президента переглянути закон, щоб привести його у відповідність до зобов'язань української влади й рекомендацій Венеційської комісії», – йдеться в документі.

Нагадаємо, що посол ЄС нагадав Україні про антикорупційний суд.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: