Річниця інавгурації Трампа: як лідер США допомагає Україні й «ладнає» з Путіним

Читать на русском
Дональд Трамп майже рік тому вступив на посаду президента США. Слово і Діло згадує, що світовий лідер зробив для України та як змінилися відносини США й Росії.
Дональд Трамп

Майже рік тому, 20 січня 2017 року, республіканець Дональд Трамп вступив на посаду президента США. У перегонах за цю посаду Трамп обійшов кандидата від Демократичної партії Гілларі Клінтон, чия перемога була більш очікуваною. Ставши лідером США, Трамп побив відразу декілька рекордів: став найстаршим і найбагатшим вперше обраним президентом США, першим президентом, який не має досвіду державної служби та п'ятим, хто обрався, набравши менше число голосів виборців, ніж той, кандидат, що програв.

45-й президент США не сподобався своїм співвітчизникам ще до інавгурації: рейтинг Трампа перед церемонією перебував на рекордно низькому рівні: за даними опитувань CNN, він склав лише 40% (наприклад, у Барака Обами було 84%). Крім того, 20 січня 2017 року в країні пройшли масові протести проти Трампа, які переросли в заворушення.

За даними опитування NBC і Wall Street Journal, після року президентства Трампу довіряють ще менше американців – 39%. Телеканал CNN наприкінці грудня заявляв про цифру 35%. «Слово і Діло» згадує, що Трамп зробив для США, України та всього світу за рік своєї роботи.

«The Ukraine»

Під час передвиборної кампанії Україна не належала до головних тем заяв Трампа. «Тривожними дзвіночками» для нашої країни були періодичні обіцянки «порозумітися» з президентом Росії Володимиром Путіним. Трамп неодноразово говорив, що в разі обрання зміг би домовитися з Путіним із питань Сирії та України. Під загрозою опинилися запроваджені адміністрацією Обами санкції проти Росії.

У лютому минулого року Трамп заявив, що США працюватимуть із Києвом і Москвою для завершення конфлікту в Україні. А в травні Трамп заговорив про відповідальність Росії за виконання Мінських угод. «Президент порушив питання України, висловив відданість своєї адміністрації бути й надалі залученою до врегулювання конфлікту, а також наголосив на відповідальності Росії повною мірою виконувати Мінські угоди», – заявили в Білому домі після зустрічі президента з міністром закордонних справ РФ Сергієм Лавровим.

Наприкінці липня після зустрічі з Путіним Трамп заявив, що США не збираються скасовувати санкції до рішення проблем України та Сирії. «Санкції не обговорювалися на мою зустріч із президентом Путіним. Нічого не буде зроблено, поки не будуть вирішені проблеми України та Сирії», – зазначив президент.

27 липня минулого року Сенат США схвалив нові санкції проти Росії, Ірану та Північної Кореї. Як підкреслював голова Держдепартаменту Рекс Тіллерсон, Трамп «не в захваті» від нового закону, однак збирається його підписати. Що президент і зробив 2 серпня.

Незважаючи на підтримку України в питанні конфлікту на Донбасі, Трамп звинуватив Київ у саботажі його передвиборчої кампанії на користь Гілларі Клінтон.

У вересні, виступаючи на Генасамблеї ООН, президент заявив про необхідність захищати суверенітет і кордони України та інших країн: «Необхідно захищати свої країни, їхні інтереси й майбутнє, необхідно відхиляти загрози суверенітету, починаючи від України до Південнокитайського моря, ми маємо відстоювати повагу до кордонів і повагу до культури й мирної взаємодії».

ЗМІ з'ясували, які частини ЗСУ отримають JavelinАмериканська влада має намір передати ПТРК Javelin частинам ЗСУ, які розташовані подалі від фронту.

США також продовжили підтримувати Україну матеріально. В оборонному бюджеті на 2018 рік передбачено 350 мільйонів доларів фінансової допомоги для нашої країни. Крім того, як повідомив президент України Петро Порошенко, Україна цього року отримає летальну зброю від США. Джерела видання The Wall Street Journal стверджують, що влада має намір передати протитанкову зброю Javelin частинам Збройних сил України, які розташовані подалі від фронту.

Загалом, Трамп і Порошенко провели вже дві зустрічі й кілька телефонних розмов. Посол США Валерій Чалий зазначив, що між главами держав «встановилася справжня довіра».

«Колапс» у російсько-американських відносинах

Ще на етапі президентської кампанії Трампа неодноразово звинувачували в зв'язках із Росією. Згодом деякі ЗМІ писали про те, що члени виборчого штабу Трампа регулярно контактували з російськими спецслужбами. Навесні ФБР почало офіційне розслідування з цього приводу.

Уже в квітні президент Володимир Путін поскаржився на те, що рівень довіри між Росією та США за адміністрації Трампа деградував: «Можна сказати, що рівень довіри на робочому рівні, особливо на військовому рівні, він не став кращим, а, скоріш за все, деградував».

Це не завадило Путіну пізніше назвати Трампа «прямою й відвертою» людиною, й сказати, що він «любить таких, як Трамп, людей».

Зустрітися в двох лідерів тривалий час не виходило. Перше їхнє особисте спілкування відбулося 7 липня в Гамбурзі. За словами Путіна, на зустрічі з Трампом обговорювалася ситуація в Україні, в Сирії, боротьба з тероризмом та кіберзлочинністю, а також кібербезпека.

Своєю чергою джерела The New York Times говорили, що в президентів відбулася розмова на підвищених тонах під час закритих переговорів. Трамп і Путін посперечалися на тлі можливого втручання Росії в президентські вибори в США.

Минулого року глави держав також провели низку телефонних розмов, які пізніше Трамп називав «прекрасними».

Незважаючи на «прекрасні» розмови, особливого поліпшення у відносинах між США та Росією не намітилося. На початку січня в Держдепі сказали, що робота з посилення санкцій проти РФ триває, й обмеження можуть торкнутися олігархів з оточення Путіна.

18 січня Трамп звинуватив Росію в наданні допомоги КНДР і порушенні умов запроваджених щодо Північної Кореї міжнародних санкцій.

«Росія не допомагає нам узагалі з Північною Кореєю. Те, в чому Китай нам допомагає, Росія зводить до нуля. Іншими словами, вона компенсує те, що забирає Китай», –заявив американський лідер.

Вчора прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков охарактеризував російсько-американські відносини словом «колапс», а переговори, за його словами, просуваються «дуже важко».

Трамп і «людина-ракета»

На окреме слово заслуговують відносини Трампа з Північною Кореєю. Виступаючи на Генасамблеї ООН, Трамп назвав лідера КНДР Кім Чен Ина «людиною-ракетою, яка почала самовбивчу місію», й пригрозив країні «повним знищенням».

США та КНДР за минулий рік кілька разів обмінялися погрозами завдати ядерного удару. Північна Корея здійснила декілька пусків ракет, які США назвали небезпечними й погрожували відповісти. Сам президент не виключав військового вирішення проблеми й заявляв, що, на відміну від своїх попередників, зможе вирішити це питання.

При цьому в листопаді президент США заявив, що сподівається стати друзями з Кім Чен Ином. «Чому Кім Чен Ин хоче образити мене, називаючи «старим», у той час, як я жодного разу не називав його «маленьким і товстим»? Я так намагаюся стати його другом – можливо, це коли-небудь станеться!», – говорив президент. А на початку січня Трамп зазначив, що «абсолютно» готовий до розмови з лідером КНДР.

Трамп оцінив свої відносини з Кім Чен ИномПрезидент США Дональд Трамп заявив, що сподівається стати друзями з лідером КНДР Кім Чен Ином, незважаючи на образи з його боку.

При цьому найнебезпечнішою країною для лідера США все одно залишається Мексика. Майже відразу після інавгурації Трамп підписав указ про будівництво стіни на кордоні (це було однією з ключових обіцянок передвиборчої програми). Її будівництво має коштувати 33 мільярди доларів.

Щоб скоротити потік мігрантів до США, Трамп підписав скандальний закон, що забороняє в'їзд до країни громадянам шести мусульманських країн.

Одним із найбільш резонансних рішень Трампа з міжнародної політики є рішення перенести посольство США в Ізраїлі з Тель-Авіва до Єрусалима. В результаті в останньому спалахнули багатоденні протести, під час яких постраждали тисячі людей.

Скасування ObamaCare та податкова реформа

Гаслом передвиборчої кампанії Трампа стало «Зробимо Америку знову великою». Трамп неодноразово наголошував, що на посаді президента головну увагу приділятиме питанням внутрішньої політики.

Відразу після офіційного вступу на посаду президент підписав указ про скасування реформи охорони здоров'я (ObamaCare), запровадженої його попередником Бараком Обамою. Крім того, восени він скасував програму Обами, яка відтермінувала депортацію понад 750 тисяч осіб, які приїхали до США дітьми.

Наприкінці грудня американський президент підписав законопроект про податкову реформу, яка стане найбільшою в США з 1986 року. Її вартість оцінюється в 1,5 трильйона доларів.

Також Трамп навесні підписав указ «Купуй американське, наймай американців» про підтримку вітчизняних робітників і товарів для стимулювання виробництва всередині країни.

А ще Трамп дуже любить писати в своєму особистому акаунті в Twiiter і не терпить телеканал CNN.

Нагадаємо, Трамп запропонував змінити місце для переговорів щодо Донбасу.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: