Справа Януковича: про що розповість Гонтарева

Читать на русском
Захист Віктора Януковича вимагає допитати Валерію Гонтареву та Макара Пасенюка як свідків у справі проти керівництва Ощадбанку та щодо спецконфіскації.

У справі про захист честі, гідності та ділової репутації проти голови правління Ощадбанку Андрія Пишного за розповсюджену ним недостовірну інформацію щодо наявності на рахунках Ощадбанку понад 1,15 мільярда доларів США Віктора Януковича необхідно допитати як свідків голову НБУ Валерію Гонтареву та Макара Пасенюка.

Про це «Слову і Ділу» повідомив адвокат АО AVER LEX Віталій Сердюк, який представляє інтереси Віктора Януковича.

Просто так вона не піде: в парламенті вимагають звіту ГонтаревоїПеред голосуванням за відставку Гонтаревої, опозиція вимагатиме приходу в парламент спецпрокурора та представників НАБУ.

За словами адвоката, відповідна заява вже подана до Печерського районного суду Києва.

«Ще в листопаді 2017 року Ощадбанк спростував наявність на рахунках Віктора Януковича 1,15 мільярда доларів США, коли надав суду офіційну інформацію, що станом на 10 листопада 2016 року на його рахунках були кошти в сумі ‎31 047 676,73 гривні та 87 674,04 долара США», – нагадав Сердюк.

Спецконфіскація коштів «сім'ї Януковича»: чому було засекречено рішення судуЗаступник генерального прокурора Євген Єнін розповів, з чим пов'язане рішення про засекречування вироку Краматорського суду про конфіскацію 1,5 мільярда доларів оточення Януковича.

Тоді ж, за його словами, службові особи Ощадбанку, намагаючись хоч якось «допомогти» своєму керівнику, здійснили службове підроблення та надали до Печерського суду чергову неправдиву інформацію про існування певного доручення від президента України Віктора Януковича щодо розміщення в Ощадбанку коштів та цінних паперів.

«На вимогу адвокатів негайно оприлюднити це доручення банк не відреагував жодним чином. Також без відповіді залишився й наш адвокатський запит до ГПУ, поданий ще 5 грудня 2017 року, яким ми вимагали надати копії доручення Віктора Януковича Ощадбанку та копії рішення суду, на підставі якого 28 квітня 2017 року проводилася спецконфіскація близько 1,2 мільярда доларів США, які нібито належали Віктору Януковичу», – зазначив адвокат.

Він додав, що в Єдиному реєстрі судових рішень текст відповідного рішення суду відсутній, але в тексті, поширеному засобами масової інформації, немає жодного доказу або посилання на те, що Віктор Янукович має хоч якийсь стосунок до конфіскованих коштів. Але там фігурує фінансова компанія ICU (ТОВ «Інвестиційний капітал України»), власниками якої на момент переказу грошей та закупівлі облігацій внутрішньої державної позики були Валерія Гонтарева та Макар Пасенюк.

Раніше адвокат Віталій Сердюк розповів ЗМІ, що екс-президент України Віктор Янукович планує повернутися в Україну.

Як відомо, наприкінці 2017 року суд ухвалив рішення про допит низки свідків сторони звинувачення, в тому числі президента Петра Порошенка. 11 грудня в Оболонському районному суді допитали Арсена Авакова та Арсенія Яценюка. Після цього були допитані ще кілька свідків із числа політиків і військовослужбовців.

Януковича підозрюють у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111 (державна зрада), ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110 (пособництво в умисних діях, вчинених з метою зміни меж території та державного кордону України) та ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 437 (пособництво у веденні агресивної війни) КК України.

Сьогодні суд Лондона розгляне апеляцію в справі «боргу Януковича».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: