Гроші Януковича не залишали країну: думка юриста

Читать на русском
Скандальні 1,5 млрд дол з 2013 року перебували на рахунках Ощадбанку і весь цей час держава могла користуватися цими грошима
zik.ua

Процес повернення Україні горезвісних 1,5 мільярда доларів, які Янукович вивіз з України, обростають новими подробицями. Так, арабське видання Al Jazeera звинуватило экс-голову НБУ Валерію Гонтареву в тому, що вона нібито допомагала екс-президенту Віктору Януковичу вивести з країни гроші в період з 2012 до 2014 року через українську інвестиційну компанію ICU. Сама Гонтарева це заперечує.

Схема, описана виданням Al Jazeera як «злочинне підприємство», очолюване Януковичем, з посиланням на рішення Краматорського суду, насправді формально не доведена й ставить у незручне становище нинішню владу. Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів адвокат Столичної колегії адвокатів Геннадій Дубов.

«Наприкінці 2013 року (листопад-грудень) низкою офшорних компаній в Україні були перераховані близько 1,5 мільярда доларів. Тобто кошти не були виведені з країни, а навпаки, повернуті. Одне з припущень, для чого це було зроблено: коли владі стало зрозуміло, що вектор напрямку змінюється із західного на східний, гроші повернули в Україну, щоб уникнути ризику їх конфіскації. На ці кошти були куплені українські облігації внутрішньої позики, які перебували на рахунках Ощадбанку й потім були арештовані в рамках кримінального провадження. В певний момент Казначейство погасило частину цих облігацій», – пояснив юрист.

Тобто з 2014 року ці гроші перебували в країні, і з огляду на те, що вони лежали на рахунках Ощадбанку, держава могла їх використовувати протягом усього періоду розслідування, як це роблять усі банки, наприклад, із замороженими депозитами. Після рішення Краматорського суду ці кошти повернули у власність держави.

«Судячи з вироку, суд фактично не дослідив законність походження коштів, проте констатував злочинність їх походження. Засудили одного підставного директора, який свого часу за кілька сотень доларів продав свої паспортні дані й за невелику щомісячну винагороду підписував необхідні документи. Дійшло до смішного: людина, яка брала участь у злочинній операції з присвоєння 1,5 мільярда доларів, за повідомленнями ЗМІ, під час слідства не могла придбати собі їжу та взуття»_, – розповів Дубов.

Щодо інвестиційної компанії ICU, формально вона просто надавала послуги, супроводжуючи угоду. В компанії не було зобов'язань перевіряти походження грошей. Це мала робити держава в особі правоохоронних органів та органів фінансового моніторингу.

Інша річ, що представники нинішньої влади, які стверджують, що ці 1,5 мільярда доларів були отримані злочинним шляхом, сьогодні потрапили в двозначну ситуацію. На сьогодні немає жодного вироку суду щодо осіб, які, на думку слідства, створили й керували злочинною організацією, очолюваною Януковичем, і яка нібито включала в себе практично всіх членів тодішнього уряду. Проте звинувачення на адресу Януковича та його оточення в тому, що гроші були незаконно привласнені, звучать із моменту його втечі. А отже, можна стверджувати, що й компанія, яка виступала посередником, також може бути співучасником.

«Як юридичний факт цього ще ніхто не довів, але всюди, в тому числі в кримінальних провадженнях, уже використовується як само собою зрозуміле. Якщо ж виходити з формальної логіки, то поки немає вироку суду щодо організаторів злочинної організації, не можна визнавати злочинними і ці гроші, і дії всіх інших причетних. Виходить, що ті, хто сьогодні при владі, мають або відмовитися від тези про злочинні гроші (які з 2013 року перебували в Україні), або змиритися з тим фактом, що передбачається якась їхня участь у цьому процесі», – резюмував Геннадій Дубов.

Раніше «Слово і Діло» повідомляло, хто й навіщо виводив грощі Януковича. Також в ГПУ відповіли на публікацію «Аль-Джазіри».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: