Проблемні призначення: як політики обіцяють вирішити резонансні кадрові питання

Читать на русском
Новий склад ЦВК і звільнення Гонтаревої: як українські політики обіцяють вирішити кадрові питання.

Сьогодні під час Погоджувальної ради парламенту представник президента Ірина Луценко заявила, що Петро Порошенко найближчим часом, можливо, цього тижня, внесе подання на нових членів Центральної виборчої комісії. Епопея з призначенням нового складу ЦВК тягнеться вже не один рік, адже нинішній склад мав піти у відставку ще три роки тому. На жаль, це не єдине проблемне кадрове питання в Україні. Рахункова палата, Національний банк України, ЦВК – далеко не повний перелік держорганів, де виникли затримки із затвердженням керівництва. «Слово і Діло» згадує, які обіцянки дають українські політики щодо вирішення кадрових проблем.

ЦВК

Новий склад Виборчої комісії мав бути призначений до червня 2014 року, коли сплив термін повноважень 12 з 15 членів. У травні 2014 року Верховна Рада вилучила із закону «Про Центральну виборчу комісію» норму про заборону брати участь у засіданнях членам комісій, термін повноважень яких сплив.

Відтоді дискусії про призначення нового складу не припинялися. Народний депутат Леонід Ємець у 2015 році запевняв, що новий склад Центрвиборчкому буде призначений до місцевих виборів. У результаті в жовтні вибори відбулися, їх підготовкою та проведенням займалися всі ті ж члени комісії.

Наступного року спікер Верховної Ради Андрій Парубій обіцяв невідкладно винести до сесійної зали питання про призначення нових членів ЦВК, щойно президент України подасть відповідні кандидатури. 3 червня 2016 року такий проект постанови був зареєстрований, однак парламент його не розглядав.

У липні того ж року Парубій заявив, що це питання буде одним із перших на наступній сесії Ради, проте нардепи знову його не розглядали.

При цьому Антон Геращенко в 2016 році заявив, що «Народний фронт» не голосуватиме за членів ЦВК, запропонованих президентом. Такі ж заяви зробили Ігор Мосійчук від Радикальної партії, Юрій Бойко від «Опозиційного блоку» та Вадим Івченко від «Батьківщини».

19 травня минулого року Парубій учергове заявив, що зробить усе можливе, щоб парламент найближчим часом розглянув питання ЦВК. Будемо сподіватися, що, як і заявила Ірина Луценко, Порошенко цього тижня внесе відповідне подання.

Рахункова палата

9 серпня 2015 року набув чинності новий закон «Про Рахункову палату». Відповідно до нього, Верховна Рада мала протягом двох місяців призначити новий склад. Згодом на посади членів держоргану був призначений конкурс.

Майже півтора року парламент не міг розглянути питання призначення нових членів, а 4 квітня 2017 року при розгляді голосів не вистачило. Парубій звернувся до комітету з питань бюджету з проханням оголосити повторний конкурс.

Уже в травні голова ВР запевнив, що призначення буде проголосоване відразу після здійснення відкритого конкурсу. Конкурс був оголошений 12 червня, а 18 грудня комітет направив Раді рішення про результати проведених заходів повторного конкурсу разом із висновками щодо кожного кандидата.

Нацбанк України

У квітні минулого року голова Національного банку України Валерія Гонтарева подала у відставку. Сама голова НБУ заявила, що вже в травні президент Порошенко подасть до Ради подання на нового кандидата. Однак під час обговорення кандидатур виникли розбіжності та процес затягнувся. Наприклад, Юлія Тимошенко заявила, що «Батьківщина» не підтримає жодного президентського кандидата через його ймовірну залежності від глави держави. В результаті Гонтарева пішла у тривалу відпустку, а в. о. голови Нацбанку був призначений Яків Смолій.

Діяльність Гонтаревої на посаді голови регулятора викликала багато запитань. У «Батьківщині» заявили, що домагатимуться створення тимчасової слідчої комісії з розслідування її роботи. А нардеп Вадим Рабінович восени кілька разів анонсував мітинги під НБУ з вимогою посадити Гонтареву.

Наразі єдиним вірогідним претендентом на посаду голови Нацбанку називають Смолія. При цьому Олег Ляшко вже заявив, що Радикальна партія не підтримає його призначення.

Нагадаємо, «Слово і Діло» розбиралася, за що і як голосуватимуть фракції і групи цього пленарного тижня.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: