Хто й навіщо виводив «гроші Януковича» – НБУ

Читать на русском
У НБУ розповіли про гроші Януковича. Регулятор розповів про роль Гонтарєвої та про те, чому потрібен арешт цих рахунків.

У Національному банку України відреагували на інформацію видання Al Jazeera щодо схеми виведення 1,5 мільярда доларів «коштів Януковича», опублікувавши заяву голови НБУ Валерії Гонтаревої, яку вона робила раніше, щодо ролі брокера та її особисто при купівлі ОВДП для компаній-нерезидентів.

Як пише «Слово і Діло», про це регулятор написав у соцмержах.

У ГПУ розповіли, скільки «грошей Януковича» вже освоїлиНа сьогодні вдалося освоїти лише 5 із 30 мільярдів гривень так званих грошей екс-президента Віктора Януковича.

«Щодо інформації, поширеної сьогодні деякими ЗМІ, повторно наводимо офіційну заяву голови Національного банку Валерії Гонтаревої щодо ролі брокера та голови особисто при купівлі ОВДП для компаній-нерезидентів від 7 жовтня 2016 року», – йдеться в повідомленні НБУ в Facebook.

Зокрема, в тодішньому коментарі вказано, що кілька років тому, після того, як «Ощадбанк» звернувся до компанії ICU через необхідність залучення, згідно зі змінами до законодавства, ліцензованого брокера для проведення угод вторинного ринку між нерезидентами та банком, державний банк «підтвердив надходження коштів та проведення фінансового моніторингу компаній-нерезидентів, тому в ICU не виникло жодних підозр щодо цих компаній, адже всі документи та витяги з рахунків у державному банку повністю відповідали вимогам чинного законодавства».

Також у коментарі зазначається, що в середині 2014 року з'явилася інформація, що ці компанії-нерезиденти можуть належати «злочинній владі» й Національний банк України почав активно сприяти арешту їхніх рахунків.

Нагадаємо, Al Jazeera розповіла про схему виведення 1,5 млрд дол. «коштів Януковича».

Як відомо, 27 грудня детективи НАБУ провели виїмку документів в Ощадбанку в справі про конфіскацію $1,5 млрд у екс-президента Віктора Януковича та його оточення.

Наприкінці квітня суд конфіскував гроші оточення Януковича на суму $1,5 млрд. Своєю чергою адвокати заперечують причетність Януковича до конфіскованих грошей. За їхніми словами, на його рахунку в Ощадбанку лише 28 млн грн.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: