У Лутковської розповіли про воєнний стан для Донбасу

Читать на русском
Михайло Чаплига вважає, що ухвалення проекту закону про так звану реінтеграцію Донбасу фактично запроваджує воєнний стан на непідконтрольних територіях і має ризики для прав і свобод.

Представник уповноваженого Верховної Ради з прав людини Михайло Чаплига вважає, що ухвалення проекту закону про так звану реінтеграцію Донбасу фактично запроваджує військовий стан на непідконтрольних територіях і має ризики для прав і свобод.

Як інформує «Слово і Діло», про це він заявив під час прес-конференції, передає УНІАН.

Парубій назвав нову дату розгляду закону про реінтеграцію ДонбасуПарламент розглядатиме законопроект про реінтеграцію Донбасу наступного пленарного тижня, який почнеться 16 січня 2018 року.

«ухвалення законопроекту в тому вигляді, в якому він підготовлений до другого читання, міститиме значні ризики для прав і свобод людини», – сказав він.

На його думку, окремі положення згаданого законопроекту суперечать вимогам Конституції України.

«Цим документом запроваджується поняття «здійснення заходів щодо гарантування національної безпеки і оборони, відсічі збройної агресії РФ в Донецькій і Луганській областях». Фактично, це замінник словосполучення «воєнний стан», і що означає це визначення – незрозуміло, і які матимуть повноваження і як діятимуть органи державної влади на підставі цього нового визначення – незрозуміло, що може мати значні загрози в дотриманні прав людини», – переконаний Чаплига.

Він зазначив, що згідно з цим законопроектом, ЗСУ можуть бути притягнуті в мирний час без застосування воєнного стану.

«Фактично, цим законопроектом запроваджується воєнний стан без необхідної процедури, передбаченої Конституцією у відповідних законах. Тому майно фірм, підприємців, осіб може бути використане з метою захисту інтересів держави, причому в не передбачений Конституцією спосоіб», – підкреслив Чаплига.

Крім того, представник омбудсмена зазначає, що законопроект про відновлення суверенітету на Донбасі має «дискримінаційну річ щодо жителів Криму в питаннях визнання актів народження та смерті: «Точилися тривалі дискусії – чи включати питання, пов'язані з деокупацію АР Крим, до цього проекту закону, чи ні. Зараз в одній із частин проекту закону в тому вигляді, в якому він підготовлений до другого читання, йдеться про спрощену процедуру визнання актів народження або смерті, виданих так званою владою так званих «ДНР», «ЛНР». При цьому процедура для наших співгромадян, які були змушені залишити АР Крим або залишитися там, лишається такою ж, як була й до цього, тобто судовий спосіб».

Також, за словами Чаплиги, цим законопроектом фактично повертається загальний нагляд до прокуратури.

«Хочу нагадати, що зняття цього загального нагляду – це фактично була одна з ключових реформ, яка відбулася в ГПУ. Цим документом надається це право військовій прокуратурі, де вони зможуть вживати тих заходів, які були притаманні прокуратурі в часи, коли вона мала право загального нагляду», – зазначив він.

Нагадаємо, 6 жовтня 2017 року Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроект №7163 про реінтеграцію Донбасу.

18 грудня 2017 року в БПП запропонували відкласти голосування закону про деокупацію, оскільки він потребує додаткових консультацій.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: