Законопроект про реінтеграцію Донбасу: як змінилася позиція АП та яка подальша доля документа

Читать на русском
Богдан Яременко

Наразі представники АП заявляють, що ухвалювати так званий закон про деокупацію поспішати не варто, оскільки йдуть переговори про обмін полоненими, а ЄС розглядає питання продовження санкцій проти РФ. При цьому сам проект змінювати не можна, адже він президентський. Нас закликають дивитися на кілька кроків уперед, щоправда, лише коли варто цей законопроект виносити до зали.

Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловив дипломат Богдан Яременко, передає «Слово і Діло».

«Якщо лише побіжно згадати вереск, який зчинила чинна влада в день голосування цього закону в першому читанні, то були звинувачення опозиційних фракцій в усіх тяжких гріхах за небажання голосувати за цей проект. А тепер, виявляється, якщо не поспішати з ухваленням цього закону – це навіть мудро», – нагадав експерт.

«Йдемо далі, до традиційного на всі випадки життя аргументу нашої влади «бо Путін нападе». А що, того дня, коли влада так наполягала на ухваленні цього закону, переговори про звільнення заручників не велися?», – продовжив Яремкнко.

Він уточнив, що питання санкцій ЄС уже було вирішене.

Крім того, експерт нагадав, що тоді Курт Волкер готувався до чергової зустрічі з Владиславом Сурковим.

«Навіщо зараз апелювати до причин, які існували й 4 жовтня, в день голосування закону в першому читанні?», – підкреслив він.

Чесніше зізнатися, що час для цього закону ніколи не прийде, бо військовополонені можуть з’являтися й надалі, а санкції проти РФ ЄС продовжує щопівроку.

На його думку, документ узагалі був вигаданий владою для відволікання уваги від іншого, більш важливого для зустрічі Волкер-Сурков і мінського процесу закону.

«Про небажаність внесення суттєвих змін до законопроекту на тій підставі, що він може бути заветований президентом, або тому, що президент є його автором, – це серйозний камінг-аут. Дуже показово», – наголосив дипломат.

Він зауважив, що насправді все одно, хто є автором законопроекту.

Голосування щодо Донбасу: чиї голоси стали вирішальнимиПоказуємо, як парламент голосував за доленосні для Донбасу закони – про реінтеграцію окупованих територій та продовження особливого статусу.

«Ухвалюючи закони, законодавець має керуватися волею своїх виборців, Конституцією та правом. Все, більше нічим. А ось якщо ухвалювати закони з огляду на побажання президента, то й виходить рейтинг народної підтримки і президента, і парламенту за мінус шістдесят», – резюмував Богдан Яременко.

Як відомо, ще минулого тижня в АП повідомляли, що розглянуть законопроект про деокупацію Донбасу останнього пленарного тижня.

Додамо, ще в березні президент України Петро Порошенко обіцяв надіслати до ВР законопроект про відновлення територіальної цілісності держави. В досьє президента є обіцянка й щодо завершення війни на Донбасі. Повний перелік обіцянок Петра Порошенка – за посиланням.

Раніше аналітики «Слова і Діла» з’ясували, чиї голоси стали вирішальними в голосуванні за закон про повернення ОРДЛО.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: