Із закону про реінтеграцію Донбасу приберуть навіть натяки на Мінські угоди

Читать на русском
У середу, 8 листопада комітет Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони обговорив президентський законопроект про реінтеграцію Донбасу.

У середу, 8 листопада комітет Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони обговорив президентський законопроект про реінтеграцію Донбасу.

Як розповів «Слову і Ділу» член комітету, народний депутат Дмитро Тимчук («Народний фронт») під час обговорення намітилося п'ять ключових моментів, які для парламентських фракцій і груп є принциповими.

Реінтеграція Донбасу: умови повернення окупованих територій до складу УкраїниКомітет ВР схвалив президентський закон щодо реінтеграції Донбасу. Наразі в АП зізналися, що побоюються провалу голосування закону в другому читанні. Чи допоможуть урядові ініціативи повернути окуповані території, розповіли експерти.

«Перший стосується назви проекту. Було вирішено прибрати з назви фразу «Луганська і Донецька область». У результаті пропонується говорити про «відновлення суверенітету на територіях України». Другий момент стосується преамбули документа. У ній до Луганської та Донецької області додається Крим. Третє - в тій же преамбулі запропоновано прибрати не тільки згадку, але й взагалі будь-які натяки на Мінські домовленості. Тобто, коли там згадується, що Росія зриває мирний діалог, це сприймається деякими депутатами, як апеляція до Мінських угод. Тому текст перероблений так, щоб там не було навіть таких натяків. І ще два блоки стосуються економічних аспектів. Зокрема, щодо заборони торгівлі з окупованими територіями», - зазначив Тимчук.

При цьому нардеп пояснив, що це поки робочий варіант принципових змін до проекту, які можуть бути запропоновані до розгляду в залі. «Цей варіант не проголосований і тому не можна сказати, що комітет затвердив такі поправки. Але список ключових моментів напрацьований і виглядає він саме так», - сказав Тимчук.

Нагадаємо, президентський законопроект «Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій і Луганській областях» був затверджений Верховною Радою 6 жовтня в першому читанні.

Законом, зокрема, визначено, що території Луганської та Донецької областей України окуповані Росією. Межі тимчасово окупованих територій в Донецькій і Луганській областях визначаються за поданням Генштабу Міністерством оборони України. Підставою для стримування і відсічі збройної агресії Російської Федерації і відновлення територіальної цілісності України законом визначено статтею 51 Статуту ООН і національне законодавство України.

Керівництво силами і засобами, що забезпечують стримування і відсіч російській збройної агресії в Донецькій і Луганській областях, покладається на Об'єднаний оперативний штаб ЗСУ.

Нагадаємо, у фракції «Самопоміч» повідомили, що не голосуватимуть за президентський законопроект про реінтеграцію Донбасу в другому читанні в тому вигляді, в якому він існує зараз.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: