Нововведення 2018 року: штрафи за зарплату в конвертах і підвищення виплат військовим

Читать на русском

З 1 січня 2018 року набули чинності нові закони, норми та правила, які стосуються кожного з нас. Так, мінімальна зарплата тепер становить 3723 гривні на місяць, а мінімальний прожитковий мінімум – 1700 гривень на місяць. Відповідно, зросли й усі види державної допомоги, прив'язані до «мінімалки»: виплати на дітей, допомога малозабезпеченим, які доглядають за інвалідом, соцдопомогу замість пенсії, а також виплати, пов'язані з втратою годувальника. Але також зросли й усі види штрафів.

Справді драконівськими можна назвати штрафи для роботодавців за порушення трудового законодавства. Тепер фінансову відповідальність за звільнення мобілізованого працівника, зарплату в конвертах або її затримку на місяць будуть нести як юридичні, так і фізичні особи-підприємці. Найбільший штраф (30 мінімальних зарплат або 111690 гривень за кожного працівника) накладається на роботодавців, які допустили до роботи працівників без оформлення трудового договору. Таку суму доведеться заплатити за оформлення працівника на півставки, якщо він фактично працює повний робочий день і в разі виплати зарплати без нарахування ЄСВ та податку. А за 10 працівників, оформлених на роботу з порушенням законодавства, штраф складатиме понад мільйон гривень.

Жебрівський не дотримав обіцянки щодо побудови лінії сортування твердих побутових відходівГолова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський не дотримав обіцянки щодо побудови лінії сортування твердих побутових відходів у 2017 році в Бахмуті, Словянську, Добропіллі та Кураховому.

Ще один новий вид штрафів з'явився в Україні з набуттям чинності закону про обов'язковє сортування сміття. Так, якщо ви просто викидатимете пакет зі сміттям в бак, не розсортувавши окремо пластик, скло та папір, то з вас можуть стягнути від 340 до 1360 гривень. Підприємства-порушники закону про сортування сміття повинні будуть викласти від 850 до 1700 гривень, і це не так уже й багато. Закон давно вже назрів і добре, що українці нарешті почнуть сортувати сміття. Але поки що не зрозуміло, коли на подвір’ях з'являться різні сміттєві баки для сортування та хто займатиметься вивезенням і переробкою розсортованих відходів.

Водіїв же цікавить, чи будуть їх штрафувати після зміни правил дорожнього руху, згідно з якими максимальна швидкість руху автотранспорту в населених пунктах не має перевищувати 50 кілометрів на годину. Дійсно, такі зміни до ПДР внесені, однак відповідальність за порушення правил визначається Кодексом про адміністративні правопорушення, в якому норма +20 км/год без штрафу не змінилася. Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт із конституційного права Олександр Москалюк. Тобто штрафувати можуть порушників, які їдуть у місті чи селі зі швидкістю 70 кілометрів на годину й вище.

Як військовим зарплати рахували: уряд збільшив оклади, тепер черга за виплатамиАналітики Слова і Діла з’ясували, кому з військових і на скільки піднімуть оклади та чи виграють від підвищення рядові солдати.

Але не штрафами єдиними ознаменувався початок 2018 року. Істотно збільшилися виплати військовослужбовцям ЗСУ. З 1 січня 2017 року запроваджена разова виплата після укладення першого контракту від 17096 до 17620 гривень. Військовослужбовцям підняли посадові оклади (від 2610 до 10730) та оклади за військові звання (від 560 до 1860 гривень). А також збільшили надбавки за вислугу років від 25 до 50% від суми посадового окладу.

Також у країні стартувала медична реформа, а це означає, що ми зможемо обирати собі сімейного лікаря, терапевта чи педіатра для дитини, а в медиків піднімуться зарплати залежно від кількості пацієнтів, яких вони лікуватимуть.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, з першого січня змінилися також правила в'їзду росіян в Україну. Вже відомо, скільки громадян РФ пройшли біометричну перевірку за першу добу дії нових правил.

Також із 2018 року в Україні збільшилися оптові ринкові ціни на електроенергію.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: