Обмеження швидкості руху: чи штрафуватимуть за 60 кілометрів на годину

Читать на русском
Олександр Москалюкексперт з конституційного права

Новина про те, що водіїв у населених пунктах штрафуватимуть, якщо ті пересуватимуться зі швидкістю 60 кілометрів на годину, не відповідає дійсності, а стала наслідком плутанини в ЗМІ.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт із конституційного права Олександр Москалюк, оцінюючи зміни до ПДР, зокрема норму про обмеження швидкості.

За словами юриста, до правил дорожнього руху насправді були внесені зміни, згідно з якими максимальна швидкість транспортних засобів у населених пунктах обмежується 50 кілометрами за годину. Однак ПДР визначаються постановою Кабінету міністрів України, а відповідальність за порушення правил – Кодексом про адміністративні правопорушення. А це означає, що норма +20 км/год без штрафу не змінилася.

Що планують змінити в правилах дорожнього руху в 2018 роціНещодавно уряд схвалив постанову, яка внесла зміни до правил дорожнього руху. Аналітики Слова і Діла дослідили, що нового вигадали для водіїв у 2018 році.

«КМУ не може вносити зміни до КпАП. У парламенті на сьогодні дійсно є проект змін до Кодексу про адміністративні правопорушення, які передбачають, що відповідальність наступатиме в разі перевищення швидкості більш ніж на 10 кілометрів за годину від максимально дозволеної. Однак це лише проект, яким керуватися не можна. Сьогодні чинною залишається норма частини першої статті 122 КпАП, згідно з якою визначена відповідальність за «перевищення встановлених обмежень швидкості руху транспортних засобів більш ніж на 20 кілометрів за годину», – пояснив експерт.

Таким чином, поки водії можуть бути покарані лише за умови руху в населених пунктах зі швидкістю 70 кілометрів на годину, а не 60, як пишуть про це в ЗМІ.

«Насправді, ця ситуація вкотре доводить, наскільки обережно слід поводитися в умовах інформаційного поля», – зазначив Москалюк.

Нагадаємо, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що за півтора року після ухвалення закону про посилення відповідальності за порушення правил дорожнього руху будуть встановлені 4 тисячі камер. Повний список обіцянок – у його досьє на «Слові і Ділі» за посиланням.

Раніше ми вже писали про те, які інновації запровадять для водіїв у 2018 році.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: