Підвищення мінімалки в 2018 році: з чим це пов'язано та що дасть

Читать на русском
Олег Гавришекономічний експерт

Річ у тім, що надходження до бюджету дійсно збільшені на 50 мільярдів гривень, які лежать на рахунках. Але про те, що покращився інвестклімат, говорити зарано.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів фінансовий аналітик, економіст Олег Гавриш, оцінюючи ініціативу президента Петра Порошенка підвищити мінімалку до рівня 4100 гривень у зв'язку з поліпшенням інвестиційного клімату та збільшенням надходжень до бюджету.

«Прямі іноземні інвестиції в Україну цього року склали трохи більш ніж два мільярди доларів. Минулого року було понад три мільярди доларів. Відповідно, інвестиції впали, але аж ніяк не покращилися. Наприклад, у 2008 році ми отримали 10 мільярдів інвестицій, а за Януковича було близько трьох-чотирьох мільярдів на рік», – зазначив Гавриш.

На його переконання, підвищення потрібно виключно для того, щоб підвищити податки й зовсім бідних людей, які живуть на одну мінімалку, хоча б якось підтримати.

«Для когось, можливо, це дійсно може бути відчутне підвищення, незважаючи на всі наслідки, адже бідних людей у нас немало, але в кожному разі, це не вирішення проблеми», – додав він.

Як змінювалася середня зарплата українців за роки незалежності?«Слово і Діло» підготувало інфографіку про те, як змінювався середній рівень зарплати в Україні від початку незалежності.

«Якщо ми йдемо до Європи, то потрібно орієнтуватися на середній рівень зарплат хоча б у Болгарії та Румунії. Там він набагато вищий. Варто замислитися, як зробити так, щоб прийти до цього», – підкреслив експерт.

Він уточнив, що підвищення можливе, але для цього потрібні структурні зміни. Починати потрібно зі зміни судової системи, приватизації, продажу великим західним компаніям активів.

«Потрібно, щоб хоча б кілька великих компаній зайшли в Україну. Потім підуть і інші. Приходитмуть люди з грошима, значить, будуть нові виробництва, фірми, компанії. Ще донедавна в нас складно було знайти людину на 500 доларів на роботу. Номінальне зростання зарплати нічого не вирішує», – резюмував Олег Гавриш.

Як змінювалася середня зарплата українців за роки незалежності – в матеріалі за посиланням.

Раніше журналісти «Слова і Діла» з'ясували, скільки тепер отримують українські чиновники.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: