Новий закон про ЖКП: особливості документу та заборгованість українців за комуналку

Читать на русском

Українці вже звикли до підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги та нових правил для субсидії. Однак із нового року кожному доведеться розширити свої знання з економіки та юриспруденції, щоб уберегтися від штрафів, пені та не втратити житло. «Слово і Діло» спробувало з’ясувати, як сьогодні платять за комуналку та що рік наступний нам готує.

Згідно з даними Держстату, важко назвати українців сумлінними платниками за житлово-комунальні послуги. Найбільше заборгувли за газ – 12,1 млрд грн, причому за рік сума подвоїлася. На другому місці – оплата за опалення та гаряче водопостачання. Це чи не єдиний із боргів, що зменшився – на 2,1 млрд грн за рік, однак залишається суттєвим – 7,4 млрд грн. На третьому місці – електропостачання. За світло українці заборгували 3,5 млрд грн.

Наразі злісні неплатники є проблемою ЖЕКів та судових виконавців. Натомість уже за півроку ситуація зміниться, а з 2019 року пеня нараховуватиметься автоматично. Йдеться про зміни, які впроваджує нова редакція закону «Про житлово-комунальні послуги». Документ підписав 5 грудня президент Петро Порошенко.

У Мінфіні сподіваються, що тепер і коштів на субсидії вистачить, і боргів стане менше. Боротися з неплатниками чиновники вирішили батогом. На тих, хто затримуватиме оплату, чекає ще й пеня. Натомість і самі українці зможуть позиватися до компаній, що надають послуги, якщо ті свідомо затягують із ремонтами аварійних поривів чи не вчасно подають тепло до будинків.

Ба більше, законом передбачена можливість зменшення розміру плати за комуналку в разі ненадання послуг ЖКГ, їх надання в неповному обсязі або погіршення якості. Також споживач може відмовитися від сплати комуналки (за винятком теплової енергії), якщо він відсутній у приміщенні понад 30 календарних днів.

Ще один цікавий нюанс – у законі прописано, що без укладення договору (індивідуального або колективного) послуга не вважатиметься комунальною, а тому дія цього закону на неї не пошириться.

Детальніше – на інфографіці.

Раніше віце-прем'єр міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко розповів, коли компослуги подешевшають.

Також експерти пояснили, як не втратити житло через борги за комуналку.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: