Тарифи-2017/2018: що змусило владу не підвищувати ціни для населення

Читать на русском
Сергій Дяченкоенергетичний експерт
Михайло Гончарексперт з питань енергетики

Підвищення цін для промисловості передбачене на 2,4%, що зовсім не критично. Та й у НАК «Нафтогаз», в принципі, не найвищі ціни.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт з енергетичних питань Сергій Дяченко, оцінюючи ймовірність підвищення цін для населення після планового перегляду тарифів для промисловості з 1 грудня.

«Промислові споживачі й так отримують газ за ринковими цінами. Вже давно. Тим більше, що якщо хтось не хоче брати в «Нафтогазу», ніхто не змушує. Крім того, теплокомуненерго взагалі за іншими цінами отримують газ. Навряд чи це серйозно позначиться на інфляційних процесах», – зазначив Дяченко.

На його думку, для населення підвищувати тарифи точно не ризикнуть.

«В опалювальний сезон ніхто не піде на підвищення. Ціни на тепло, електроенергію й газ для населення ніхто не чіпатиме. Якби хотіли підвищити й була б потреба підвищення, то зробили б це у вересні. Ціни на енергоносії – річ прогнозована, розрахункам піддається, й підвищення могло бути, але на початку осені. Тепер щонайменше до весни питання відкладене», – пояснив енергетик.

Президент Центру глобалістики «Стратегія XXI» Михайло Гончар також передбачає, що перегляд тарифів для населення є малоймовірним.

На його думку, підвищення можливе наступного року, але точно не цього.

«Є кілька причин. Основна пов'язана з тим, що не відпрацьована взаємоприйнятна формула з точки зору уряду, «Нафтогазу» та МВФ», – підкреслив експерт.

Він уточнив, що сама формула є, але в уряді не вважають її прийнятною.

«У цьому є своя логіка. Річ у тім, що якби ми просто імпортували газ, споживали лише імпортний газ, як сусідня Молдова, де ціни на газ для населення вищі, ніж у нас, тоді був би зрозумілим паритет імпортних цін. І за мірою того, як ціна на газ рухається вгору на європейських ринках у зв'язку із зимовим сезоном, так само було б і в нас», – додав енергетик.

Але в нашому газовому балансі 2/3 становить газ внутрішнього видобутку, наголосив експерт.

За його словами, в зв'язку з цим потрібен поправочний коефіцієнт, який це враховуватиме.

Гройсман запевняє, що газ для населення не подорожчаєСказано 27 квітня 2016 р.Статус обіцянки: Не виконано

«Однак кожен суб'єкт – «Нафтогаз», МВФ та уряд – рахує цей коефіцієнт по-своєму. Тому питання підвищення тарифів поки зняте», – резюмував Михайло Гончар.

Нагадаємо, законом про житлово-комунальні послуги передбачене запровадження пені з 1 січня 2019 року в розмірі 0,01% за кожен день прострочення з дати, коли сплив термін оплати.

Тим часом, за даними «Слова і Діла», ще взимку прем'єр-міністр Володимир Гройсман запевнив, що газ для населення не подорожчає.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: