Розкрадання зерна на 48 мільйонів: САП скерувала до суду обвинувальний акт

Читать на русском
Обвинувальний акт щодо 5 осіб, причетних до заволодіння врожаєм зернових культур вартістю приблизно 50 млн грн., які належали держпідприємству, був скерований до суду.

Обвинувальний акт щодо 5 осіб, причетних до заволодіння врожаєм зернових культур вартістю приблизно 50 мільйонів гривень, які належали держпідприємству, був скерований до суду.

Про це «Слову і Ділу» розповіли в прес-службі Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

«11 грудня 2017 року Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою скерований до суду обвинувальний акт, складений детективами НАБУ, щодо 5 осіб, причетних, за версією слідства, до заволодіння врожаєм зернових культур вартістю приблизно 50 мільйонів гривень, які належали держпідприємству, підпорядкованому Національній академії аграрних наук України», – йдеться в повідомленні.

Також зазначається, що після заволодіння зерном кошти, отриманні від його продажу, легалізували.

Як з’ясувало слідство, директор ДП «Червоний землероб» у змові з керівниками двох приватних компаній організував злочинну схему, через яку державне підприємство впродовж липня-листопада 2015 року втратило зерна на суму понад 23 млн грн.

За задумом зловмисників, збіжжя, що належало ДП, передали на відповідальне зберігання одній приватній компанії. Інша приватна фірма мала його продати під виглядом зерна власного виробництва й у такий спосіб легалізувати майно, одержане злочинним шляхом, що й було зроблено.

Звільнення голів НАБУ, САП та НАЗК: чи захищатимуть США свої дітища в УкраїніЛідери фракцій БПП та НФ запропонували законопроект щодо звільнення голів НАБУ, САП та НАЗК шляхом рішення парламенту. Однак документ уже зняли з порядку денного. Ситуацію оцінили експерти.

Згодом, за схожою схемою впродовж листопада-грудня 2015 року зловмисники незаконно заволоділи зерном ДП ще на суму понад 25 млн грн. Тоді до реалізації корупційної схеми залучили заступника директора держпідприємства та фізичну особу-підприємця. З метою відшкодування завданих державі збитків прокурорами Спеціалізованої антикорупційної прокуратури спільно з детективами Національного антикорупційного бюро України вжито заходів щодо арешту майна, зокрема майна та врожаю підприємств, через які реалізовувалося викрадене зерно.

Також наразі Національним антикорупційним бюро України за процесуального керівництва Спеціалізованої антикорупційної прокуратури України продовжується здійснення досудового розслідування за іншими фактами розкрадання майна вказаного державного підприємства.

За оцінкою слідства, правопорушники щороку привласнювали зерна майже на 50 млн грн.

МВФ: незалежність НАБУ та САП не можна скасуватиГлава Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард закликала владу України забезпечити незалежність Національного антикорупційного бюро та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Також повідомляється, що детективи Національного антикорупційного бюро України під процесуальним керівництвом прокурорів САП завершили досудове розслідування в кримінальному провадженні за фактом завдання збитків ДП «Червоний землероб» на суму понад 48,5 млн грн. 11 жовтня п’яти підозрюваним і стороні захисту відкрили доступ до матеріалів провадження.

Розслідування наведених фактів детективи НАБУ розпочали в квітні 2016 року. Впродовж січня-жовтня 2017 року організаторам корупційної схеми завдання збитків ДП повідомлено про підозру в скоєнні злочинів, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209, ч. 1 ст. 366 Кримінального кодексу України. Щодо частини фігурантів, причетних до скоєння злочину, досудове розслідування завершили в червні 2016 року – справа скерована до суду.

Під час досудового розслідування наклали арешт на майно підозрюваних та юридичних осіб, в інтересах яких вони діяли. Зокрема, йдеться про квартири, земельні ділянки, складські приміщенні, легкові та вантажні автомобілі, спеціальну та сільськогосподарську техніку, кошти на рахунках юридичних та фізичних осіб.

Раніше в САП повідомили, що з частини майна затриманого НАБУ судді райсуду Полтави зняли арешт.

Як відомо, суд зняв арешт із майна одного з фігурантів справи Онищенка.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: