Звільнення голів НАБУ, САП та НАЗК: чи захищатимуть США свої дітища в Україні

Читать на русском
Віталій Куликполітичний експерт

Така ініціатива свідчить про те, що влада намагається встановити максимальний політичний контроль над антикорупційними структурами.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик, оцінюючи внесення законопроекту про звільнення голів НАБУ, САП та НАЗК шляхом рішення парламенту.

«Антикорупційні структури намагаються бути використаними певними політичними силами для того, щоб чинити тиск на владу або використовувати їх як політичний майданчик для піару. Звичайно, така ситуація точно не грає на користь Україні, підриває довіру до самих антикорупційних інституцій, органів, а головне – створює умови до того, що Захід рано чи пізно втомиться від підтримки нашої країни», – зазначив Кулик.

Експерт припустив, що в підсумку Захід може взагалі скоротити фінансування України.

«На це вже неодноразово натякали, в тому числі в Держдепартаменті США», – нагадав він.

При цьому США не будуть рятувати НАБУ чи якось суттєво тиснути на Київ, на Порошенка, захищаючи свої дітища, додав Кулик.

«Так, Вашингтону це не подобається, але й там є різні погляди на те, що робити з НАБУ, взагалі з Україною, чи втручатися в ситуацію. Тим більше зараз у США взагалі несприятлива ситуація для тих, хто безоглядно сподівається на їхню підтримку», – пояснив політолог.

На його думку, керівництву НАБУ, САП та інших інституцій, мабуть, слід виробити якусь спільну стратегію та більше апелювати до суспільства з ідеєю консолідації навколо антикорупційної боротьби.

Ситник, Корчак і прокуратура: хронологія глобального конфлікту структурВзаємні звинувачення НАБУ, НАЗК і Генпрокуратури – лише верхівка айсберга великої війни, що ведеться між структурами системи державного звинувачення.

Експерт підкреслив, що в нашій ситуації законопроекти про звільнення голів НАБУ, САП та НАЗК парламентом будуть елементом торгу.

«Є сподівання, що найближчим часом влада до цього питання не повернеться, але якщо знову виникне протистояння між антикорупційними інституціями, то ВР може проголосувати за документ», – резюмував Віталій Кулик.

Раніше «Слово і Діло» відстежило хронологію основних протиріч між НАБУ, НАЗК та ГПУ, а також найгучніших корупційних справ.

Скільки встиг виконати, а скільки обіцянок провалив директор НАБУ Артем Ситник, можна подивитися за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: