Закон про освіту, розкритикований Угорщиною та Румунією, набув чинності

Читать на русском
Згідно з документом, закон набуває чинності з дня, наступного за днем його публікування, крім деяких статей.

Сьогодні, 28 вересня, набуває чинності закон «Про освіту», який спричинив хвилю протестів з боку Угорщини та Румунії.

Закон опублікували у виданні Верховної Ради «Голос України» 27 вересня, передає «Слово і Діло».

Згідно з документом, він набуває чинності з дня, наступного за днем його опублікування, крім статей 38 та абзацу третього частини другої статті 59, абзаців першого та третього частини другої статті 61, які набувають чинності з 1 січня 2018 року; частини п'ятої статті 61 та частини десятої статті 78 цього закону, а також частини третьої статті 43 закону «Про загальну середню освіту» (в редакції цього закону), які набувають чинності 1 січня 2019 року; абзацу другого підпункту 5 пункту 4 розділу «Прикінцеві та перехідні положення», який набуває чинності з 1 січня 2030 року.

Як повідомлялося, закон передбачає перехідний період для дітей, які вступили на навчання до 1 вересня 2018 року й зараз навчаються мовами нацменшин, до 1 вересня 2020 року. З 1 вересня наступного року дошкільну та початкову освіту діти можуть отримувати мовою відповідної національної меншини, при цьому паралельно вивчаючи державну.

З 5-го класу діти національних меншин будуть починати вчитися державною мовою, а мову нацменшин вивчатимуть як окрему дисципліну. Якщо мова нацменшини належить до мов Європейського Союзу, можливе викладання також нею однієї чи декількох дисциплін.

Напередодні Угорщина заявила, що блокуватиме будь-які кроки, які можуть призвести до подальшого просування України в напрямку європейської інтеграції.

Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич анонсувала 19 жовтня переговори між Україною та Угорщиною щодо закону про освіту.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: