Закон про реінтеграцію Донбасу: чи потрібно включати питання Криму та від чого залежить голосування

Читать на русском
Кирило Молчановполітолог

Сама ідея законопроекту про реінтеграцію Донбасу полягала в тому, щоб демонструвати якісь ініціативи щодо виходу з нинішнього глухого кута.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Кирило Молчанов, оцінюючи заклик фракцій на Погоджувальній раді терміново розглянути законопроект про реінтеграцію Донбасу, до якого внесли понад 2 тисячі поправок.

«Багато правок, що пропонуються депутатами, суперечать нашим зобов'язанням щодо Мінських угод, очевидно порушують домовленості, наприклад, із Куртом Волкером. Тому малоймовірно, що щось узагалі проголосують доти, доки ми не дійдемо або якоїсь домовленості, або повного провалу щодо миротворчої місії», – зазначив Молчанов.

На його переконання, голосування залежить від цього питання, а якщо питання миротворців зрушать із мертвої точки під час переговорів Волкера й Суркова, то депутатам доведеться зважати на зовнішні виклики.

«Тоді вже точно жодного поспіху з голосуванням не буде», – додав експерт.

Ба більше, з останнього брифінгу Волкера стало зрозуміло, що США не хочуть змішувати питання Криму та Донбасу в одному пакеті, нагадав він.

Голосування щодо Донбасу: чиї голоси стали вирішальнимиПоказуємо, як парламент голосував за доленосні для Донбасу закони – про реінтеграцію окупованих територій та продовження особливого статусу.

«Багато ініціатив у ВР якраз спрямовані на консервацію нинішнього статусу-кво. І саме ті, хто не бажає завершення війни, й намагатимуться зірвати процес будь-яким шляхом», – підкреслив політолог.

На його думку, малоймовірно, що цього тижня Рада взагалі за щось голосуватиме.

«Незважаючи на поспіх і позицію НФ, Авакова, Турчинова та інших осіб, шансів ухвалити законопроект немає практично ніяких», – пояснив експерт.

Також незрозумілою залишається ситуація з питанням Криму, яке планують внести до законопроекту, додав політолог. За його словами, за три роки питанням Криму ніхто не займався.

«Якщо щодо Донбасу є якісь майданчики – Мінськ, Нормандський формат, то щодо Криму їх не було й немає. Навіть немає якоїсь групи підтримки, що могла б скласти майданчик для періодичних дискусій. Зважаючи на це, змішати питання Криму з Донбасом означатиме поставити хрест хоча б на якомусь прогресі. Якщо його й розглядати, то виключно окремо», – резюмував Кирило Молчанов.

Як відомо, законопроект планують ухвалити до 17 листопада.

Раніше аналітики «Слова і Діла» з'ясували, чиї голоси стали вирішальними під час голосування законопроекту в першому читанні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: