Реінтеграція Донбасу: умови повернення окупованих територій до складу України

Читать на русском
Василь ВовкЕксперт з питань державної безпеки

Здається, що уряд не може реально оцінити ситуацію, що склалася на Донбасі. Це як російська пропаганда наполягає на тому, що там іде громадянська війна між українцями, так і українська сторона інколи перебільшує, коли вважає, що жителі Донбасу живуть у своїх домівках із жовто-синіми прапорами. Більшість населення на Донбасі налаштована проросійськи, на жаль.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт із питань державної безпеки Василь Вовк, оцінюючи законодавчі ініціативи уряду щодо реінтеграції Донбасу.

«Зараз іде активна діяльність щодо впровадження якихось законів, де червоною ниткою проходить, що Росія – агресор. Виникає запитання: а хіба ми не називаємо РФ агресором ще з 2014 року? Для цього закон не потрібен. Це просто відволікання уваги та спосіб для влади показати, що вони вирішують питання деокупації та реінтеграції Донбасу», – зазначив Вовк.

Закони щодо Донбасу – політична декларація. Закон встановлює права та обов’язки громадян чи юридичних осіб. До чого зобов’язує цей закон? Зобов’язує нас звільнити території? Чи зобов’язує тих, хто там проживає, здати території? Чи, може, РФ до чогось зобов’язує?

На його думку, можливо, дуже складно буде повернути Донбас у лоно України, однак точно не законами й актами.

«Принаймні потрібно витримати декілька умов. По-перше, мінський процес має бути скасований. Своє завдання він виконав ще в 2014 році. По-друге, потрібно переходити до іншого формату. Для цього потрібно готуватися та проводити домовленості вже зараз», – додав військовий.

Експерт припустив, що новий формат має передбачати участь у його складі РФ та України за посередництва США.

Голосування щодо Донбасу: чиї голоси стали вирішальнимиПоказуємо, як парламент голосував за доленосні для Донбасу закони – про реінтеграцію окупованих територій та продовження особливого статусу.

«У Мінську сидять Захарченко й Плотницький, але ніяк не РФ виступає стороною переговорів», – підкреслив він.

Фахівець уточнив, що було б справедливо, якби до процесу долучилася Велика Британія, оскільки вона є гарантом Будапештського меморандуму.

«Велика Британія брала на себе зобов’язання щодо збереження територіальної цілісності України. Провина США та Великої Британії в тому, що цю норму не виконали, також є», – нагадав Вовк.

Також він не виключив, що доведеться виконати й низку непопулярних умов – проведення виборів, амністія та помилування.

«В іншому разі потрібно судити все населення, яке там є. Вони всі тим чи іншим чином допомагають терористам», – констатував експерт.

Щодо виборів, то, за його словами, про особливий статус не може бути й мови.

«Це взагалі буде першим кроком до розпаду України. Якщо зробити перший крок, то далі вже ситуацію не зупинити. Ми бачимо приклад Закарпаття, Буковини із сусідньою Румунією», – пояснив фахівець.

«Головне, щоб у нас у результаті такої політики та всіх ініціатив не залишилась одна Чернігівська губернія», – резюмував Василь Вовк.

Додамо, ще в березні президент України Петро Порошенко обіцяв надіслати до ВР законопроект про відновлення територіальної цілісності держави.

Раніше аналітики «Слова і Діла» з’ясували, чиї голоси стали вирішальними в голосуванні за закон про повернення ОРДЛО.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: