Історичні розбіжності з Польщею: хто винен та чи можливий компроміс

Читать на русском
Андрій Дудаполітолог

Сварки із сусідами на ґрунті історичних питань – нова політика нинішньої польської влади. Зовсім нещодавно вони виставляли претензії Німеччині з приводу того, що та має виплатити нові репарації Польщі за Другу світову війну. Тепер прийшла черга України.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Андрій Дуда, оцінюючи заяву голови польського МЗС про те, що Україна використовує Польщу, та загострення відносин через історичні питання.

«Насправді, це не є чимось унікальним у сьогоднішній політиці президента та уряду Польщі. В цій ситуації потрібно говорити про такі заяви не стільки з точки зору українсько-польських відносин, скільки вони орієнтовані на внутрішню аудиторію Польщі. Чинна влада Польщі великою мірою опирається на підтримку реваншистських сил, у тому числі тих, що відчувають фантомні болі за втратою Східною Галичини, яка, на їхню думку, мала би належати до юрисдикції Польщі», – зазначив Дуда.

За його словами, це відчутно не лише в Польщі.

Експерт уточнив, що Україна останнім часом стала об’єктом схожих заяв не лише в Польщі, але й в Угорщині.

Європейські держави, які свого часу окуповували Україну за різними угодами, наприклад, Ризькою, після Першої світової війни, – Польща, Угорщина, Румунія – відчувають сьогодні поствоєнні фантомні болі з приводу втрати територій.

На його думку, загострення ситуації відбувається не через українську сторону.

«У заявах голови МЗС Польщі звучать теми, абсолютно притягнуті за вуха. Вони продиктовані сьогоднішньою польською дипломатією», – додав політолог.

Він пояснив, що навіть якби сьогодні Інститут історії Академії наук України та Міносвіти провели аналіз робочих програм середніх та вищих навчальних закладів Польщі, то виявили б неймовірно неприйнятне для України тлумачення польської історії.

«Але ж ніхто не висуває претензій до навчальних програм Польщі, розуміючи що це складова якихось ідеологічних рамок держави. Польська та українська історії переплетені й не будуть тлумачитися однаково. Не можна однаково оцінювати, наприклад, період Хмельницького. Для Польщі це було початком падіння їхньої держави, для нас – одним із найпотужніших рухів. Тут не буде єдиного підходу», – підкреслив експерт.

Скандал довкола закону «Про освіту»: чи чекає на Закарпаття доля ДонбасуУгорщина розкритикувала освітній закон і погрожує санкціями. З чим пов'язано невдоволення угорців та чи чекає на Закарпаття доля Донбасу, розповіли експерти.

«Із цим потрібно миритися й не втручатися в тлумачення тих чи інших історичних подій у державі. Єдиного підходу до всіх явищ не буде. Ми можемо засуджувати окремі сегменти, наприклад, масове вбивство людей. Це може бути предметом діалогу. Але політичні явища під спільний знаменник підвести неможливо», – резюмував Андрій Дуда.

Нагадаємо, раніше голова МЗС Польщі Вітольд Ващиковський заявляв, що Польща має намір запустити процедуру, яка не дозволить в'їхати до країни українцям, що демонструють антипольські погляди.

Наразі в Польщі вимагають вирішення історичних питань та повернення польській громаді церковного майна костелів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: