Клімкін розповів про домовленості з Угорщиною щодо закону про освіту

Читать на русском
За словами Клімкіна, досягнення домовленостей щодо цього питання є важливим для майбутнього українських громадян угорського походження.

Україна домовилася з Угорщиною про спільну роботу над механізмом імплементації закону «Про освіту».

Про це заявив це міністр закордонних справ Павло Клімкін під час спільного брифінгу з міністром освіти і науки України Лілією Гриневич та міністром людських ресурсів Угорщини Золтаном Балогом, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Інтерфакс-Україна».

«Головна ідея в тому, що ми будемо разом працювати, спільно, на підставі нашої домовленості, працювати над механізмом імплементації цього закону, і ми, звичайно, до кінця перехідного періоду повинні досягти спільної домовленості», – заявив Клімкін.

За словами Клімкіна, досягнення домовленостей у цьому питанні є важливим для майбутнього українських громадян угорського походження.

Своєю чергою, угорський міністр заявив, що в його країні повністю розуміють позицію влади України щодо необхідності володіння державною мовою на високому рівні всіма громадянами, однак очікують, що рівень навчання угорською мовою в українських школах не буде знижуватися.

Артур ГерасимовНародний депутат України
Герасимов запевнив, що фракція БПП буде повністю підтримувати законопроект про освітуСказано 4 вересня 2017 р.Статус обіцянки: Виконано

«Ми очікуємо того, щоб не зменшувався рівень навчання рідною мовою й у майбутньому. Абсолютно розуміємо позицію української держави щодо того, що в цій державі всі мають добре розмовляти, розуміти українську державну мову», – сказав він.

Угорський міністр зазначив, що вважає діалог конструктивним.

«Я хотів би, щоб українська громадськість знала, що ми намагалися пояснити й показати не вузьку позицію Угорщини, але в першу чергу позицію угорців, які проживають в Україні», – сказав Балог.

Лілія Гриневич запевнила, що Україна не буде змінювати модель навчання в школах з угорською мовою навчання до отримання висновків Венеційської комісії.

За її словами, нова модель навчання в школах буде розроблена в консультаціях з угорською громадою в Україні й буде представлена в майбутньому законі про повну загальну середню освіту та навчальних планах і підручниках. Гриневич повідомила, що така норма передбачена спільною заявою за результатами зустрічі міністрів.

Міністр зазначила, що заява передбачає, що Україна виконуватиме всі свої міжнародні зобов'язання і, в тому числі, двосторонні угоди з Угорщиною щодо того, що представники національних меншин мають право на отримання освіти рідною мовою на всіх етапах.

«Пункт другий. Ми визнаємо важливість державної мови та необхідність розширювати її застосування в освітньому процесі, а це означає, що ми маємо збільшити кількість годин на вивчення державної мови, й коли діти мають достатній рівень, поступово запроваджувати окремі предмети державною мовою, паралельно з вивченням частини предметів угорською», – сказала міністр освіти.

Раніше Гриневич звинуватила Угорщину в поширенні брехні.

Також нагадаємо, Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила рішення згідно із законом про освіту на мовах нацменшин в Україні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: