Ващиковський вважає, що Україна використовує Польщу

Читать на русском
Ващиковський заявив, що російська агресія не може бути відмовкою, щоб не вирішувати двосторонніх проблем.

Очільник МЗС Польщі Вітольд Ващиковський заявив, що останнім часом Польща визнала, що Київ «використовує» її, розраховуючи, що поляки за будь-яких обставин підтримуватимуть Україну.

Про це він заявив в ефірі Польського радіо Trojka, передає «Слово і Діло».

«Донині ми стискали зуби, оскільки, з огляду на нашу військово-політичну доктрину й безпеку, збереження незалежної України є безцінним. Однак ми визнали, що нас використовують, що Україна досить безтурботно дивиться на цю проблему й виходить із розрахунку, що ми безумовно підтримуватимемо безпеку та незалежність України, стоятимемо на її боці в конфлікті з Росією й не вимагатимемо розв'язання двосторонніх проблем – історичних чи освітніх», – заявив Ващиковський.

Руслан МарцінківМіський голова Івано-Франківська
Марцінків має намір кожного року відновлювати по одному українському цвинтарю в ПольщіСказано 18 серпня 2017 р.Статус обіцянки: Виконано

Він додав, що Польща відкрито говорить: російська агресія не може бути відмовкою, щоб не розв'язувати двосторонніх проблем.

Голова польської дипломатії зауважив, що «кісткою незгоди» у двосторонніх відносинах є історія, «до певної міри» освіта, а також повернення польській громаді в Україні церковного майна – костелів та парафіяльних будинків.

Очільник польської дипломатії зазначив, що рішення про те, чи їхати в Україну в середині грудня, президент РП Анджей Дуда має ухвалити самостійно, «але ситуація є досить складною». Ващиковський підкреслив, що після візиту до Львова 4-5 листопада він хоче зустрітися з Дудою, але «не має для президента оптимістичних новин».

Він також торкнувся питання складання «чорних списків» cеред українців, які, за словами Ващиковського, перешкоджають на адміністративному рівні проведенню польською стороною ексгумацій в Україні або «носять мундири СС Галичина».

«Я можу сказати, що у випадку однієї особи ця процедура вже запроваджена. Якщо вона буде завершена, то впродовж кількох наступних днів я повідомлю, про кого йдеться», – підкреслив Ващиковський.

У Мінкульті Польщі розкритикували В'ятровичаЗаступник міністра культури також додав, що в питаннях відносин з Україною «потрібне терпіння».

Польський міністр також торкнувся питання переговорного процесу навколо врегулювання конфлікту на сході України. Він зауважив, що Польщі немає в жодному форматі переговорів щодо Донбасу, але якщо Україна намагатиметься вирішити конфлікт у ширшому колі, то Польща буде в «розпорядженні» України.

Голова МЗС РП зазначив, що три роки тому Україна в переговорному процесі щодо Донбасу зробила ставку на Францію та Німеччину, але зараз ці країни зайняті своїми проблемами. Тому, на його переконання, українці мають думати, «як зберегти адвокатів своєї незалежності, й цю дилему вони мають розв'язати самостійно».

Раніше Ващиковський заявив, що Варшава сподівається, що Київ перейде від декларацій до конкретних кроків у історичних питаннях.

Також повідомлялося, що влада Польщі хоче запустити процедуру, яка унеможливить в'їзд до країни людям, що сповідують антипольські погляди.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: