В ООН розповіли, як дізнаються про події в окупованому РФ Криму

Читать на русском
Голова моніторингової місії ООН з прав людини в Україні розповіла, як організація дізнається про події в окупованому РФ Криму.

За останні три роки моніторингова місія ООН відправила Росії три вербальні ноти з проханням допустити місію на територію окупованого РФ Криму, але так і не отримала офіційної відповіді, тому стежить за ситуацією на півострові опосередковано.

Про це в інтерв'ю журналу «Крим Інформ» розповіла голова моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Фіона Фрейзер, повідомляє «Слово і Діло».

Вона зазначила, що ще в 2014 році Управління верховного комісара ООН з прав людини уклало угоду з Україною про присутність у Сімферополі місії ООН для спостереження за ситуацією з правами людини, але реалізувати угоду не вдалося.

За словами Фрейзер, ООН за три роки надіслала РФ 3 вербальні ноти (дипломатичні документи, які потрібно взяти до уваги – ред.) з проханням пустити місію на територію півострова для спостереження за дотриманням прав людини, однак Росія так і не дала офіційної відповіді на запити.

Нові затримання: стало відомо, скількох політв'язнів утримує РФ в окупованому КримуПісля того, як РФ передала засуджених у Криму Ільмі Умерова та Ахтема Чийгоза Туреччині, на півострові відбулися нові затримання.

Водночас вона зазначила, що ООН знаходить способи стежити за порушеннями прав людини в Криму через широку мережу контактів на півострові та материковій Україні.

«Це не виключає нашу діяльність, але ми втрачаємо багато часу й енергії, щоб перевірити факти або отримати документи, довідки, правові або адміністративні акти, судові рішення, медичні записи та інші докази», – підкреслила Фрейзер.

Також вона повідомила, що представники ООН регулярно опитують людей, що виїздять із Криму на адмінкордоні.

Одночасно Фрейзер підкреслила, що головна складність роботи місії полягає у відсутності прямого доступу до затриманих і місць їх утримання, а також у неможливості моніторингу засідань судів, розслідувань поліції та спілкування з представниками місцевої влади.

Нагадаємо, наприкінці вересня в ООН констатували погіршення ситуації з правами людини в окупованому Росією Криму.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: