Умеров розповів про звільнення та чи повернеться до окупованого Криму

Читать на русском
Умеров заявив, що за деякий час спробує повернутися до Криму, хоча не знає, якими будуть наслідки такої спроби.

Заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров заявив, що після звільнення з російського ув'язнення за деякий час спробує повернутися до Криму.

Про це він повідомив під час брифінгу в Анкарі, передає «Слово і Діло» з посиланням на «Еспресо.TV».

«Я не давав жодних обіцянок і гарантій, що не робитиму таких спроб. За деякий час я обов'язково спробую повернутися до Криму», – сказав Умеров.

При цьому він зазначив, що не знає, якими будуть наслідки такої спроби.

«Нам не дуже розповідали про переговорні процеси. Ми до кінця не знаємо, що чекає на нас, якщо ми спробуємо перетнути контрольно-пропускний пункт між Херсонською областю та Кримом», – сказав Умеров.

Він також розповів, як до нього приходили високопосадовці з ФСБ із вимогою написати президенту Росії Володимиру Путіну прохання про помилування.

«Кілька тижнів тому до мене приїхали два високопоставлені ФСБшники з Москви. Вони запропонували мені написати прохання на ім'я Путіна про помилування. Я категорично відмовився. Потім жодних розмов на цю тему не було», – сказав Умеров.

Заступник голови Меджлісу зазначив, що під час доправлення до Туреччини в аеропорту та літаку росіяни не дозволили йому розмовляти з Ахтемом Чийгозом.

«Учора рано вранці, о 7:00, мене забрали з неврологічного відділення Бахчисарайської неврологічної лікарні, привезли до аеропорту, посадили в літак, де вже перебував Ахтем. Нам не дали можливості поговорити й привітатися, ми з ним обійнялися вже в Анкарі», – додав кримськотатарський лідер.

При цьому Умеров уточнив, що в Криму перебував не у в'язниці, а під підпискою про невиїзд, та ще раз наголосив, що планує повернутися до Криму найближчим часом.

Також він заявив, що звільнення його та Ахтема Чийгоза стало можливим завдяки світовому розголосу та діям Ердогана, Порошенка, Чубарова та Джемілєва.

«Ми вчора стали свідками звільнення мого друга Ахмета Чийгоза. Це стало можливим завдяки конкретним діям та розголосу світової спільноти й конкретно завдяки діям президента Туреччини Ердогана, діям президента України Петра Порошенка, голови Меджлісу й лідера кримськотатарського народу Чубарова та Джемілєва», – сказав Умеров.

Він зазначив, що його та Чийгоза звинувачували в тому, чого вони не робили.

Раніше стало відомо, коли Умеров і Чийгоз приїдуть до Києва.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: