Джемілєв розповів, яку вимогу висувала ФСБ РФ для звільнення Умерова та Чийгоза

Читать на русском
Вимогу написати заяву про помилування Умерову та Чийгозу висували співробітники Федеральної служби безпеки РФ.

Для звільнення членів Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова російська сторона наполягала на поданні ними прохання про помилування президенту РФ Володимиру Путіну.

Про це сказав уповноважений президента України в справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, передає «Слово і Діло» з посиланням на сайт «15 минут».

«Два російських генерала приходили в камеру до Чийгоза й сказали, що згідно з рішенням за результатами переговорів Ердогана та Путіна, він буде звільнений. Але є формальність: треба написати заяву про помилування й відкликати апеляційну скаргу. Ахтем Чийгоз сказав, що жодних заяв про помилування він не писатиме, але відкликати апеляційну скаргу з трактуванням, що в Росії взагалі немає правосуддя, може», – говорить Джемілєв.

До гучних вироків у окупованому Криму причетні колишні українські суддіАдвокат вважає, що колишні українські судді «мотивовані виносити жорстокі рішення, щоб вислужитися перед Кремлем».

«Також вони звернулися до Ільмі Умерова. Він теж сказав, що не писатиме жодних заяв, але він свою апеляційну скаргу теж відкликав із таким самим трактуванням. Їх у результаті звільнили. Там було якесь рішення про звільнення наших хлопців з якимось гуманітарним мотивом із підписом Путіна», – розповів він про процедуру звільнення.

Перша віце-спікерка Верховної Ради, представниця України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко також підтверджує, що вимогу написати заяву про помилування Умерову й Чийгозу висували працівники Федеральної служби безпеки РФ.

«Ще одна деталь: однією з передумов звільнення ФСБ виставляло, щоб Ільмі Умеров та Ахтем Чийгоз написали прохання про помилування Путіну. Мустафа Джемілєв у розпачі в Страсбурзі під час візиту президента Порошенка й розмови з ним сказав, що цього ніколи не буде», – пише вона в Facebook.

У Криму затримано близько півсотні учасників одиночних пікетів проти репресій татарБлизько п'ятдесяти учасників одиночних пікетів проти фабрикації кримінальних справ стосовно кримських татар затримані в Криму.

«Ми пишаємося Чийгозом та Умеровим, вони дійсно незламні. І всі ці довгі дні українська та турецька дипломатії робили все, щоб не було жодних передумов для чолобитної, тому що ці герої ніколи нічого подібного Путіну не писали б», – зазначила вона.

За словами Джемілєва, після прибуття Умерова та Чийгоза їх повезли на медичний огляд. Який період часу вони там пробудуть, поки невідомо.

Як повідомлялося, в середу, 25 жовтня, Умерова та Чийгоза видали Туреччині. Очікується, що звідти вони вирушать в Україну.

Президент Петро Порошенко заявив, що домовлявся з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом про звільнення кримськотатарських лідерів у США та Україні.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: