Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Голова Меджлісу кримсько-татарського народу

Чубаров запевнив, що під час роботи Всесвітнього конгресу кримських татар у Вільнюсі буде ухвалено декларацію про гарантії збереження кримськотатарського народу

8 квітня 2016 року народний депутат України Рефат Чубаров запевнив, що під час роботи виконкому Всесвітнього конгресу кримських татар (ВККТ) у Вільнюсі буде ухвалено Вільнюську декларацію про гарантії збереження кримськотатарського народу. Народний депутат додав, що планується розробити документ, який міг би бути підтриманий президентами низки європейських держав. Цей документ буде запропонований лідерам держав Європи, Сполучених Штатів.
Виконано
Сказано 8 квітня 2016 р.

Джерело

  • http://www.radiosvoboda.org/content/article/27662448.html
  • http://ru.krymr.com/content/news/27671907.html
  • http://qha.com.ua/ru/politika/vsemirnii-kongress-krimskih-tatar-opredelil-buduschee-krima/158099/

Результат

13 квітня учасник ВККТ Ільми Умеров повідомив, що скоро буде опубліковано офіційний документ прийнятий на ВККТ.

Станом на 26 квітня документ не з'явився в перекладі на українську мову.

За повідомленням ЗМІ, після закінчення засідання виконавчого комітету ВККТ була прийнята підсумкова декларація. У ній зазначено, що майбутнє Криму і рішення його подальшої долі належить кримським татарам. Учасники запевнили світове співтовариство в готовності до відкритого діалогу на міжнародному рівні і закликали світ докладати більше зусиль для деокупації Криму. У декларації підкреслено, що ЄС, Європарламент і всі національні парламенти повинні визнати кримських татар корінним народом Криму, а Меджліс - органом самоврядування кримськотатарського народу. Також визначено необхідність визнання Європарламентом, всіма національними парламентами і установами депортації кримськотатарського народу 18 травня 1944 року геноцидом. Учасники ВККТ закликали вдосконалити правове поле України та внести зміни до розділів Конституції України, що стосуються АР Крим, грунтуючись на правах і волі кримськотатарського народу, а також автономії, яка базується на географічній, адміністративної та національної державності кримських татар. Крім того, на думку учасників ВККТ, Україна повинна прийняти закони для легального визнання Курултаю та обраного ним Меджлісу кримськотатарського народу органами самоврядування кримських татар.