Медреформа в Україні: в опозиції запропонували альтернативу

Читать на русском
У фракції Батьківщина пропонують повернутися до розробки їх версії законопроекту про медреформу.

У фракції «Батьківщина» пропонують затвердити закон про державне медичне страхування, який дозволяв би захищати інтереси пацієнтів і жорстко контролювати використання коштів у медичній галузі.

Про це «Слову і Ділу» повідомив заступник голови фракції Сергій Соболєв, коментуючи розгляд у другому читанні законопроекту про медреформу.

«Одне з ключових наших вимог у сфері медицини – розробити і прийняти закон про державне медичне страхування. Закон повинен чітко прописувати контроль пацієнта і страхових компаній над тим, щоб кошти реально розподілялися на потреби пацієнтів. Впровадження обов'язкового медстрахування – це не тільки наша вимога, це одна з вимог МВФ», – сказав депутат.

За його словами, «Батьківщина» раніше подавала такий законопроект, а зараз пропонує уряду та парламенту повернутися до розробки подібного документа. «Давайте будемо рухатися в тренді європейської системи медстрахування. Тому що поки нам, на жаль, в рамках медреформи нав'язують систему, яка ніде не працює», – додав Соболєв. Нагадаємо, Верховна Рада розглядає у другому читанні законопроект №6327 про державні фінансові гарантії надання медичних послуг і лікарських засобів. Проект є складовою медреформи і передбачає, зокрема, надання громадянам України гарантованого пакету медпослуг і лікарських засобів за рахунок державного бюджету. У першому читанні законопроект був схвалений 8 червня.

Також парламентарії розглянуть зміни до Бюджетного кодексу, що дозволяють запустити медреформу. Підсумкове голосування щодо обох законопроектів, як очікується, відбудеться в четвер, 19 жовтня.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: