«Остання гастроль»: чи потрібно забороняти виступи російських артистів в Україні

Читать на русском
Віктор Каспрукполітолог

Неможливо собі навіть уявити виступи артистів у Німеччині під час Другої світової війни. Це нонсенс. Так само абсурдно виглядає, що російські артисти під час війни на Донбасі безперешкодно можуть приїжджати й виступати в Україні.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Віктор Каспрук, оцінюючи законодавчі ініціативи щодо заборони гастролей російських артистів.

«Більш нагальне питання, хто та як контролюватиме весь поток? Покладати все на СБУ досить складно. Гібридна війна з РФ забрала сотні життів українців, а в нас іноді складається враження, що взагалі нічого не відбувається. Доцільно припинити загалом візити, виступи до завершення АТО. При цьому зробити виключення для окремих категорій за певних умов. Коло має бути звужене – дипломати, держчиновники», – зазначив експерт.

На його думку, за інших обставин відкривається купа лазівок для агентів Кремля.

Політолог уточнив, що має бути інша парадигма щодо росіян доти, доки РФ не залишить українські території та не відшкодує збитки.

«Лише за таких умов можна починати якесь відновлення відносин», – акцентував він.

Ефірні квоти: що обіцяли політики для захисту вітчизняного медіапродукту«Слово і Діло» зібрало обіцянки українських політиків, пов'язані із запровадженням квот або підтримкою українського медійного продукту.

«На деяких радіостанціях в Україні навіть зараз іде пропаганда, що в листопаді буде виступ гурту «Пламя». Це гурт, який був у 60-ті роки. Тоді молоде покоління на такі ансамблі зганяли примусово. Зараз, виходить, ми залишилися в минулому. Цей ансамбль у Києві пропагуватиме ідеї Радянського Союзу. Хто має за це відповідати?», – обурився Каспрук.

На його переконання, гастрольна й концертна діяльність російських артистів в Україні має бути під забороною до завершення війни.

«На жаль, лише жорсткими методами можна усунути лазівки. Починаючи від появи російської книги, закінчуючи російськими артистами. Штрафні санкції вже не діють», – підкреслив експерт.

«Коли починають апелювати до спільного, то спільне в нас єдине – колоніальне минуле, коли росіяни були колонізаторами. Дружба народів, яка пропагувалася в радянські часи, – це дружба колонізатора й підлеглого, навіть раба. Від цього потрібно відмовлятися», – резюмував Віктор Каспрук.

Нагадаємо, згідно із законом, СБУ має протягом 10 днів розглянути заявку й вказати, чи є підстави не допустити російського артиста на територію України.

На початку липня повідомлялося, що Держприкордонслужба за півроку заборонила в'їзд в Україну 70 артистам.

Раніше аналітики «Слова і Діла» з’ясовували, що обіцяли політики для захисту вітчизняного медіапродукту.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: