Рада ухвалила закон про гастролі російських артистів в Україні

Читать на русском
Верховна Рада ухвалила закон про гастрольні заходи в Україні за участю громадян країни-агресора, тепер російські виконавці зобов'язані погоджувати свої концерти із СБУ.

Парламент підтримав законопроект про особливості організації та проведення гастрольних заходів в Україні за участю громадян країни-агресора.

За нього проголосували 232 народних депутати, повідомляє 112.ua, передає «Слово і Діло».

Згідно з новим законом, організатор концерту має звернутися до СБУ за 30 днів, щоб уточнити, чи є серед учасників порушники українського законодавства (найчастіше – поїздки та виступи в окупованому Криму). Силовикам мають бути надані дані про ім'я, псевдонім артиста тощо.

Своєю чергою, СБУ протягом 10 днів має повідомити організатора, чи є заборона для когось із запитуваних осіб. Лише після цього організатор може вести переговори з артистами РФ. Відзначається, що навіть у цьому випадку не можна виключати, що підстави для недопущення в Україну артиста можуть виникнути пізніше.

У разі порушення організатором концерту запропонованих новим законом правил він буде оштрафований на суму від 50 до 100 мінімальних зарплат (зараз це від 160 до 320 тис. грн). Згідно із законопроектом, Мінкульт визначить порядок накладення штрафів.

У законі «Про гастрольні заходи в Україні» запровадили таку норму: «Не допускається проведення гастрольних заходів, які популяризують або пропагують державу-агресора та її органи влади, представників органів влади держави-агресора та їхні дії, які створюють позитивний образ держави-агресора, виправдовують або визнають правомірною окупацію території України».

Крім того, забороняється проведення гастрольного заходу, якщо в ньому бере участь людина, яка загрожує нацбезпеці (якщо її прізвище є в спеціальному переліку Мінкульту).

На початку липня повідомлялося, що Держприкордонслужба за півроку заборонила в'їзд в Україну 70 артистам.

Раніше міністр культури Євген Нищук заявив про перегляд списку російських артистів, виступ яких заборонений в Україні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: